Nová sezóna začíná výsevem semen

Může se vám zdát, že zeleninová sezóna skončila teprve nedávno, ale na tu příští je nejvyšší čas se začít připravovat. Některá semena zeleniny totiž klíčí poměrně dlouho, a proto už v lednu můžeme začít vysévat některé druhy zeleniny, zatím jen do sadbovačů.

Přesný termín, kdy vyséváme semena rajčat a zejména semena paprik, záleží od toho, jaké teploty z jara v naší lokalitě bývají a kdy příští jaro opravdu začne. Vždyť loni byl posuv minimálně tři neděle, vše bylo rychlejší. A kdo má dobrý skleník, ten musí mít svá semena a osiva připravená opravdu včas. Ani není potřeba mít skleník vytápěný, protože v březnu už slunce dokáže uvnitř vykouzlit celkem zajímavé teploty. První čerstvou zeleninu můžeme sklízet v době, kdy do záhonů teprve sazenice dáváme.

Semena zeleniny si mnozí zahrádkáři připravují sami, takže nejsou závislí od maloobchodní sítě. A pokud máte osvědčenou odrůdu některé zeleniny, ani není důvod něco na tom měnit. Pokud však chcete rozšířit své pěstitelské plochy, abyste vyřešily neustálý růst cen potravin, nebo jen rozšířit svůj sortiment pro snížení své závislosti na řetězcích, dobrý semena eshop přijde vhod.

Dlouhá léta jsme si zvykly nakupovat semena v mnohých obchodních řetězcích, ty ale prodej semen zeleniny neustále omezují. V sáčcích je stále méně a méně semen, přitom cena roste. A i sortiment je velice úzký. Možná jen nechtějí konkurovat sami sobě a oddělení zeleniny 😉 V každém případě je lepší kupovat semena zeleniny od někoho, kdo tomu opravdu rozumí. A má široký sortiment.

Už teď si koupíme semena rajčat, paprik a další druhy zeleniny, abychom je měly připravené, až nastane správný čas výsevu. U nás spíš správné časy. Pro nevyzpytatelnost přírody už několik let děláme výsev a výsadbu sazenic nejméně dvakrát. Na pranostiky a obvyklé termíny se už nejde moc spolehnout, takže v prvním vhodném termínu dáme ven polovinu plánovaného počtu, a kdyby náhodou to všechno ještě zmrzlo, v záloze máme druhou polovinu na pozdější termín. A když nezmrzne, máme dvojí úrodu, co u nás není problém sníst nebo uložit na zimu.

Podobné články:

Není olej jako olej
I vy si myslíte, že používáním olivového oleje zlepšíte své...
Číst dále
Na novou sezónu pořádné horské kolo
Že si koupíme nová kola na novou sezónu už říkám...
Číst dále
Kam pro čerstvou zeleninu
Jídlo uvařené z čerstvých surovin chutná jinak. Chutná dobře. I...
Číst dále
bazén
Už aby bylo léto
Ne, zima mi opravdu nevadí a pohled na zasněžené louky...
Číst dále
Z kolika vajec je dobrá smaženice?
Smaženice je jídlo, které připravíte rychle, lehce, i v "polních"...
Číst dále
Porod se blíží, co čeká těhotnou v posledních...
Miminko se pomalu a jistě dere na svět. Zbývá posledních...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..