Netradiční značkovače výsevu

Jaro je obdobím výsevu semen jednoletých rostlin. Zeleninu vyséváme nejprve do sadbovačů a malých květináčů, ale později, když se půda zahřeje, budeme vysévat zeleninu i přímo do záhonů. Je dobré si poznamenat, co jsme kam dali, zvláště když toho máme trošku víc. Jednak abychom věděli, co jsme zaseli, jednak abychom věděli, kde jsme to zaseli. Nestane se nám, že mladé výhonky budete považovat za plevel.

O něco méně problémů mají ortodoxní zahrádkáři, kteří zrotavátorují jednotlivá políčka a vysejí malé monokulturní plochy. Těm stačí do rohu políčka zapíchnout dřevěný kolík a k němu přichytit sáček od kupovaných semen. Dokud se bude dát z rostliny rozeznat, že se jedná o mrkev nebo ředkvičky či brokolici, kolikrát ten sáček vydrží i na dešti a větru.

Při permakultuře se uceleným plochám jediné rostliny vyhýbáme. Víme, že takto pěstovaným rostlinám se vyhýbají i škůdci. O to důležitější je označit si výsev nových rostlinek. A i v sadbovači je dobře napsat, jaká rostlina je vysetá, abychom věděli odhadnout, zda klíčí podle předpokladů. Někteří prodejci krátké plastové pásky, na které se dá tužkou napsat odrůda, přibalují k sadbovačům nebo větším balením semen na jaře.

Když se vám takového značkovače ztratili, máte několik možností, jak je nahradit. Kdo má rád jogurty, má jistě spoustu prázdných nádob z nich. Nastříháním na úzké pásky získáte zdarma dost označovacích pásků pro své rostlinky. Jsou však dost subtilní.

Použitý plastový nožík můžete v zahradě použít ještě jednou

Mnohem pevnější jsou plastové jednorázové příbory. Lžíce se dají používat jako odměrky, nožíky jako označovače výsevu. A to i už použité nože po grilování, nemusíte kvůli tomu kupovat nové.

Kdo má vrozený odpor vůči plastům, má na výběr i dřevěné grilovací nože. A protože jejich čepel je větší, než u plastových, vejde se vám na ně celý název rostliny. Ostrá rukojeť se snadno zapichuje do substrátu v květináči i do záhonu. A staré už nepoužitelné bez obav můžete vyhodit do kompostéru, kde poslouží naposledy.

Netradiční pomůcky vám nejen zpestří vaši zahradu, ale také pomohou snížit náklady na její provoz.

Podobné články:

mlýnek na obilí
Jak vybrat mlýnek na obilí
Dostala jsem zajímavý e-mail. Kromě pozitivních reakcí na moji stránku...
Číst dále
majolenka hellmanns
Majonéza? Nebo co to vlastně jíme?
Znáte to šílenství před Velikonocemi. Nejprve uklidit a pak nakoupit,...
Číst dále
party_stan
5 rad, jak vybrat ten správný zahradní...
Všichni tu situaci velmi dobře známe. Máme na mysli chvíli,...
Číst dále
Úklid podle Měsíce
Možná jste si už všimli, že práce v domácnosti nám...
Číst dále
cukornička
Jak se nám minul krystalový cukr
Nevím jak u vás, ale u nás ubývá cukr tempem...
Číst dále
Mouka v klobáse. Vtip nebo běžná realita?
Uzeniny kupujeme domů jen výjimečně. Ale občas nějakou tou dobrou...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.