Netradiční značkovače výsevu

Jaro je obdobím výsevu semen jednoletých rostlin. Zeleninu vyséváme nejprve do sadbovačů a malých květináčů, ale později, když se půda zahřeje, budeme vysévat zeleninu i přímo do záhonů. Je dobré si poznamenat, co jsme kam dali, zvláště když toho máme trošku víc. Jednak abychom věděli, co jsme zaseli, jednak abychom věděli, kde jsme to zaseli. Nestane se nám, že mladé výhonky budete považovat za plevel.

O něco méně problémů mají ortodoxní zahrádkáři, kteří zrotavátorují jednotlivá políčka a vysejí malé monokulturní plochy. Těm stačí do rohu políčka zapíchnout dřevěný kolík a k němu přichytit sáček od kupovaných semen. Dokud se bude dát z rostliny rozeznat, že se jedná o mrkev nebo ředkvičky či brokolici, kolikrát ten sáček vydrží i na dešti a větru.

Při permakultuře se uceleným plochám jediné rostliny vyhýbáme. Víme, že takto pěstovaným rostlinám se vyhýbají i škůdci. O to důležitější je označit si výsev nových rostlinek. A i v sadbovači je dobře napsat, jaká rostlina je vysetá, abychom věděli odhadnout, zda klíčí podle předpokladů. Někteří prodejci krátké plastové pásky, na které se dá tužkou napsat odrůda, přibalují k sadbovačům nebo větším balením semen na jaře.

Když se vám takového značkovače ztratili, máte několik možností, jak je nahradit. Kdo má rád jogurty, má jistě spoustu prázdných nádob z nich. Nastříháním na úzké pásky získáte zdarma dost označovacích pásků pro své rostlinky. Jsou však dost subtilní.

Použitý plastový nožík můžete v zahradě použít ještě jednou

Mnohem pevnější jsou plastové jednorázové příbory. Lžíce se dají používat jako odměrky, nožíky jako označovače výsevu. A to i už použité nože po grilování, nemusíte kvůli tomu kupovat nové.

Kdo má vrozený odpor vůči plastům, má na výběr i dřevěné grilovací nože. A protože jejich čepel je větší, než u plastových, vejde se vám na ně celý název rostliny. Ostrá rukojeť se snadno zapichuje do substrátu v květináči i do záhonu. A staré už nepoužitelné bez obav můžete vyhodit do kompostéru, kde poslouží naposledy.

Netradiční pomůcky vám nejen zpestří vaši zahradu, ale také pomohou snížit náklady na její provoz.

Podobné články:

Jak vybrat probiotika pro děti
Léto je náročné období pro děti a jejich opatrovatele. Začínají...
Číst dále
Naše zahrada má svou fotoknihu
Fotoknihu si lidé zvyknou dělat z dovolených, svatby, či jiných...
Číst dále
Trávu sekáme už od dubna
Tráva je pro mnohé zahrádkáře problém, který je třeba odstraňovat....
Číst dále
Mulčování je výhodné v těchto vedrech
Když přijde horké léto s dlouhotrvajícím suchem, kdy několik týdnů...
Číst dále
Vánoční cukroví zdravěji a přesto chutněVánoční cukroví zdravěji a přesto chutně
Vánoční cukroví zdravěji a přesto chutně
Chystáte se péct vánoční cukroví a rádi byste letos zkusili...
Číst dále
8 důvodů, proč jíst vejce častěji
Vejce jsou jednou z mála potravin, které si právem zaslouží...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.