Nejraději fotím zrcadlovkou

Jeden obrázek je za sto slov a proto i na našem webu rádi doplňujeme psanou informaci autentickými fotografiemi, či už se jedná o recepty na chutná a zdravá jídla nebo články o zahradě a pěstování. Za tu dobu, co pro tyto články fotografujeme, jsme vystřídali několik fotoaparátů. Protože ale u vaření nebývají vždy nejideálnější podmínky pro fotografování, rozhodl jsem se letos svoji fotografickou výbavu razantně obměnit.

Když dokončíte chutný a dobře vypadající koláč v podvečerním šeru, máte dvě možnosti. Buďte ho vyfotografovat s rizikem, že fotka, na rozdíl od skutečného koláče, nebude moc vábná. Anebo koláč sníte až na druhý den, kdy ho vyfotografujete za příznivějšího světla. Zvolil jsem třetí cestu, ke všem těm už starším a nevýkonným kompaktům jsem si pořídil zrcadlovku NIKON D5100, abych mohl fotit kdykoliv to potřebuji nebo se mi chce. A taky filmovat 😉

Už samotné vybalování Nikonu z krabice bylo zážitkem. Do ruky se vám dostane tělo fotoaparátu, které už svou vahou napovídá, že je v něm něco víc, než v těch „krabičkách od mýdla“, jak nazývá kompakty můj známý. Dobře padne do ruky, dobře se drží i jen jednou rukou a ovládací prvky jsou na dosah prstů.

Objektiv nemusí být jen jeden

Tento typ přístrojů se vyznačuje možností měnit objektivy, co pro uživatele znamená vždy dobré fotky, ať už fotografujete detaily v domácnosti, například přípravu jídel, nebo v přírodě vzdálené objekty. Každý fotograf vám řekne, že objektiv si máte koupit podle toho, co se chystáte fotografovat. Já jsem věděl, že potřebuji fotit hodně z blízka v kuchyni, ale taky si rád přinesu zajímavý snímek z výletu, tam se využije zoom. Pro takové univerzální použití do začátku se hodí například objektiv Nikkor 18-105 AF-S DX VR. Výrobce dodává tělo fotoaparátu v sadě s různými takzvaně setovými objektivy pro ulehčení vstupu do světa zrcadlovek každému začínajícímu fotografovi.

D5100

Samozřejmě jsem svůj nový Nikon D5100 důkladně vyzkoušel. Včetně focení do raw formátu, to ale pro své potřeby nevyužiji. Fotografování do jpg mi plně postačuje a hned první zkušební snímky ukázali kvalitu 16 megapixelového snímače. I při slabším osvětlení v kuchyni mi vyšli skvělé fotky bez známky degradace snímků pro nedostatek světla. Šum se na obrázku objevuje až při opravdu vysokém ISO, při hodnotě 800 je neznatelný. Takže se splnilo mé očekávání, kvalitní fotografie mohu pořizovat i v situacích, kdy starší fotoaparáty selhávali.

Související:  Nádobí pro zdravou přípravu jídla, které přežije generace

Zrcadlovka úžasné rychle ostří a tento Nikon dokáže snímat i sekvence rychlostí 4 obrázky za vteřinu. Ideální pro fotografování sportu nebo jiné rychlé akce. Později v počítači vyberete nejlepší snímek a ostatní smažete. Lehce ale zaplním SD kartu, protože takhle hravě udělám i 20 snímků za sebou! Podle situace a fotografované scény volím buď plně automatický režim, tento mají všechny fotoaparáty, kompakty a zrcadlovky, nebo některý z poloautomatických, nejčastěji nastavím clonu podle požadované hloubky ostrosti a nechám aparát vybrat čas a ISO.

Focení se zrcadlovkou Nikon D5100 mě úžasně baví a věřím, že i vy jste si všimli zvýšené kvality snímků, kterými ilustrujeme naše články.

Podobné články:

mlýnek na obilí
Jak vybrat mlýnek na obilí
Dostala jsem zajímavý e-mail. Kromě pozitivních reakcí na moji stránku...
Číst dále
jabloň
Časný jarní řez ovocných stromů. Čemu svědčí,...
Když se začnou dny prodlužovat a sluníčko svítí stále intenzivněji,...
Číst dále
UZPP - ultrazpracované potravinářské produkty
UZPP - ultrazpracované potravinářské produkty Ultrazpracované potravinářské produkty jsou takové...
Číst dále
glutaman
Chemie v potravinách: Proč obsahují éčka?
Neustále spěcháme, a to se projevuje i v našem stravování. Ruku...
Číst dále
Nezvaní hosté v naší zahradě
Jedním z důvodů, které přispěly k rozhodnutí prodat zahradu v...
Číst dále
Cyklistika a její výhody
Cyklistika je oblíbenou letní sportovní aktivitou, je oblíbená nejen pro...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..