UZPP – ultrazpracované potravinářské produkty

UZPP – ultrazpracované potravinářské produkty

Ultrazpracované potravinářské produkty jsou takové produkty, které jsou vyrobeny technologickými procesy a suroviny, z kterých vznikají, se během procesů ztrácí, můžeme mluvit tedy o takzvaně uměle vytvořených potravinách. Tyto potraviny jsou plné nekvalitních tuků, cukrů a mají také vysoký obsah soli. Jedná se nejčastěji o hotové pokrmy, proto jsou také tolik oblíbené, stačí koupit a můžete konzumovat. Existuje však také mnoho zdravých pokrmů ihned ke konzumaci, proto je vhodné se těmto produktům vyhýbat, mají totiž mnoho negativních vlivů na naše zdraví.

Negativní vlivy UZPP na zdraví:

– obezita a nadváha

– onemocnění kardiovaskulárního systému

– cukrovka II. Typu

– porucha trávení

– metabolické poruchy

A jaký je další problém ultrazpracovaných potravin?

UZPP jsou jednoduše k dostání, můžete si je koupit kdekoli a na těchto potravinách může vzniknout závislost. Nevěříte? Zamyslete se, jak často navštěvujete fast foody. Nákupy v obchodních centrech si často lidé nedovedou představit bez návštěvy vývařoven rychlého občerstvení. To samé platí u sladkých potravin, takový donut je hříchem velké části populace, závislost na cukru je prokazatelná a UZPP úzce souvisí s touto závislostí.

UZPP obsahují vysoké množství nekvalitních tuků i sacharidů, nízké procento bílkovin a téměř žádné živiny – vitamíny ani minerály. Často obsahují umělé látky, které pokrmům dodávají specifickou chuť, pro tělo ovšem nebezpečné látky.

UZPP také často vede k záchvatovému přejídání a k poruchám příjmu potravy. Tyto potraviny jsou také málo objemné, proto je lidé jedí zrychleně a pocit hladu zaženou až po velké porci. Protože neobsahují žádné kvalitní živiny, ani vlákninu a minimální množství bílkovin, sytící efekt je minimální a po dvou hodinách se dostavuje pocit hladu.