web analytics
Dub 072012
 

Kvásek byl odjakživa takový domácí poklad. Stačilo k němu přidat mouku, vodu, trochu soli a kmínu a mohl se upéct chléb, základ denní obživy. Když se dívka vdala a odešla z domu, kvásek jí máma přibalila jako součást výbavy. Taková to byla vzácnost.

Dnes, v době hotových výrobků a polotovarů si málokdo na něj vzpomene. Prý kdo má čas se s tím 3 dny bavit. Přitom on takovou velkou pozornost nevyžaduje, ale výsledek v podobě chutného domácího chlebu, který dodá energii a podpoří imunitu i zdravé trávení, určitě stojí za to.
Na založení kvásku potřebujete jen jemně mletou žitnou mouku a vodu. Někdy koupíte v obchodě mouku pod názvem ražná, což je slovensky žitná, takže taková vyhovuje.

1.den
Do většího skleněného poháru dáme asi 100 ml mouky a přidáme teplou vodu, zhruba 1 dcl, aby vzniklo tekuté, ale hustší těstíčko. Asi jako na lívance. Sklenici přikryjeme potravinovou fólií a připevníme gumičkou. Necháme při pokojové teplotě do druhého dne.

2.den (první krmení)
Těstíčko promícháme, můžeme očichat. Mělo by být mírně nakyslé, ale na začátku se to těžko hodnotí, zvláště tomu, kdo to dělá poprvé. Přidáme znovu 3 kopcovité lžíce žitné mouky a teplou vodu podle konzistence těsta. Dobře promícháme a necháme do dalšího dne.

3.den (druhé krmení)
V těstíčku by se už měly tvořit bublinky. Promícháme ho, v případě že hodně narostlo, můžeme ho přeložit do větší misky. Znovu přidáme 3 kopcovité lžíce žitné mouky a teplé vody tolik, jako v lékárně říkáme „quantum satis“, kolik třeba, aby se vytvořilo husté, ale tekoucí těsto. Necháme do dalšího dne.

4.den (pečeme)
Měli bychom mít už kvásek hotový. Má mnoho bublinek, voní kysele, čili už má i ty správné bakterie, které jsou zodpovědné za přítomnost kyseliny. Poznáte to podle toho, že se objeví malé černé mušky, kterým to voní. Při pozorování zjistíte, že kvásek roste, to znamená, že bakterie zpracovávají mouku, přičemž tvoří CO2. Když už zpracují všechnu mouku, kvásek přestane růst, naopak začne klesat. To je správný čas na pečení.
Odebereme cca 6 lžic kvásku do sklenice, navrch dáme znovu potravinovou fólii a připevníme gumičkou. Toto odložíme do ledničky, kde vydrží 10 i 14 dní.

  10 komentářů na “Založení kvásku”

  1. Internet Explorer 10.0 Internet Explorer 10.0 Windows 8 x64 Edition Windows 8 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 10.0; Windows NT 6.2; WOW64; Trident/6.0)

    Dobrý den, dělala jsem kvásek podle Vašeho návodu a na začátku bylo vše super, tj. 1.den mi neskutečně narost, cca 3x zvětšil objem a měl hodně pěny nahoře. 2.den jsem ho přeložila do vetší misky, nakrmila a zase jsem myslela, že s té misky vyleze ven, ale pak klesl a měl takovou dobrou konsistenci, jako vzdušná pěna nebo jako suflé… nevím, jak to mám popsat. 3.den, tj. včera večer jsem ho nakrmila znovu, ale přidala trochu miň teplé vody… nevím, jestli v noci se něco dělo, ale ráno to vypadalo stejně, jako večer a teď mi mamka říká, že porad se nepohnul… Nevím, co teď s tím, je možné, že už je hotový? Není to nějak brzo? Zatím jsem v práci, uvidím ho až večer, ale kdyby jste mi mohli poradit, jestli je to v pořádku nebo ne. Voněl všechny dny docela dobře, nějaký silný zápach ani neměl, jen tak jemně nakyselo voněl… Můžu z něho už zítra zkusit upéct chléb nebo mám počkat až do víkendu?

    • Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

      Velký vliv má nejen voda a mouka, jejich množství, ale i teplota v místnosti. Myslím, že už je hotový. Jestli narostl a klesl, to poznáte podle stop na stěně nádoby 😉

  2. Internet Explorer 11.0 Internet Explorer 11.0 Windows 7 Windows 7
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Trident/7.0; MANM; rv:11.0) like Gecko

    Dobrý den.
    Chci zkusit upéct chleba s kváskem podle vašeho návodu. Na konci píšete . „Odebereme cca 6 lžic kvásku do sklenice, navrch dáme znovu potravinovou fólii a připevníme gumičkou. Toto odložíme do ledničky, kde vydrží 10 i 14 dní“.
    Tzn., že zbytek kvásku použijeme pro výrobu chleba, ale není řečeno na jaké množství mouky !
    Chci použít směs mouky : 1/3 žitná, 1/3 špaldová (nevím jestli požít hladkou, polohrubou, případně hrubou) a 1/3 bezlepkovou. Tuto směs (s hladkou špaldovou necelozrnnou moukou) používám v současnosti, ale s droždím. Chléba je výborný, ale jen první den. Další dny „ztuhne“.
    Jaký vliv má kvásek ze žitné mouky na čerstvost chleba ?

    • Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP
      Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

      Tento článek je o založení kvásku. Pokud si chcete z tohoto kvásku upéct chleba, čtěte další články seriálu, máte možnost kliknout na některý z podobných článků ze seznamu pod tímto článkem nebo si vybrat kategorii „domácí chléb“ kliknutím na kategorii a najdete několik receptů na několik druhů chleba.

      Nejsem si jist, zda „bezlepková mouka“ kterou zmiňujete, je mouka obilná a z jakého druhu. Nejedná-li se o škrobově směsi, které s moukou nemají nic společného.

      Vaše poslední otázka nedává smysl. Kvásek se používá ne kvůli čerstvosti chleba, ale pro jeho enzymatické působení na mouku. Pokud si vyberete některý z našich receptů na chleba, najdete v článcích odpovědi na všechny otázky. Pokud chcete zkusit jiný recept, budete si muset vše vyzkoušet sám.

  3. Firefox 31.0 Firefox 31.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

    Dobrý den, zajímalo by mě, zda se dá založit kvásek i z celozrnné žitné mouky nebo musí být opravdu jen mletá.
    Předem děkuji za odpověď.
    P.S. Váš web se mi moc moc moc líbí!

    • Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP
      Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

      Ano, jde to i z celozrnné, nemusí být jen hladká.

  4. Android Webkit 4.0 Android Webkit 4.0 Android 2.3.4 Android 2.3.4
    Mozilla/5.0 (Linux; U; Android 2.3.4; cs-cz; GT-S5570 Build/GINGERBREAD) AppleWebKit/533.1 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Mobile Safari/533.1

    Dobry den, predne bych rada podekovala za uzitecne rady.
    Chtela bych se zeptat, zda nevite pri jakem postaveni mesice je nejlepsi zalozit kvasek. Kdysi jsem to nekde cetla, ale ted to nemuzu dohledat. Mame doma vysokou vzdusnou vlhkost a chleba ma hodne rozdilnou trvanlivost podle fazi mesice.
    Predem dekuji za odpoved Lenka J

    • Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu
      Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux i686; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

      Dobrý deň, čo sa týka pečenia chleba, podľa knihy o vplyve Mesiaca je ideálne obdobie pribúdajúceho Mesiaca v dňoch kvetov (Blíženci, Váhy a Vodnár)alebo v dňoch plodov (Baran, Lev a Strelec). Pokiaľ sa pečie vo fáze ubúdajúceho Mesiaca, treba podľa tejto knihy použiť viac kvasníc či kvásku. A navyše v dňoch vody (Rak, Škorpión a Ryby) cesto ľahšie spľasne a stáva sa mazľavým. Myslím, že toto platí aj pre založenie kvásku. Teda najlepšie je ho založiť v čase pribúdajúceho Mesiaca a podľa možností sa vyhnúť dňom vody.

      Ak mám však napísať za seba, tak pečiem viac-menej pravidelne, nepozerám pritom na postavenie Mesiaca a nijaký zásadný rozdiel v kvalite chleba nevidím.

  5. Firefox 44.0 Firefox 44.0 Windows 7 Windows 7
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0

    DOBRÝ DEN PO JAK DLOUHÉ DOBĚ SE MÁ KVÁSEK NASTAVOVAT MOUKOU A VODOU KAŽDÝCH 12 HODIN? DĚKUJI

    • Firefox 44.0 Firefox 44.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0

      Myslím, že když si přečtete VŠECHNY články o kvásku a kváskovém chlebu, nejenom tento jeden, tak dostanete odpovědi na všechny vaše otázky ohledně kvásku a chleba.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)