Jaký mají tuky význam v naší stravě

Začali jste žít zdravě, stravujete se dle zdravého jídelníčku, ale bojíte se tuků? Nemusíte mít obavy, nejste sami. Většina lidí, kteří stále tápou ve výživě, viní tuky za kilogramy navíc. A jak nejjednodušeji zhubnout? No přeci tuky vyřadit!

Našli jste se v tomto tvrzení? Také se bojíte tuků a přisuzujete jim veškerou vinu za vyšší číslo na váze? Je čas vám tento mýtus vysvětlit a vyvrátit. Tuky jsou nepostradatelnou součástí zdravého jídelníčku a mají hned několik přínosů pro naše zdraví. V tomto článku vám vysvětlíme, proč je nutné zařazovat také tuky, ale také vám poradíme, jaké tuky zařadit a kolik je dostatečné množství.

Přínosy tuků ve stravě

A jaké mají tuky přínosy v naší stravě? Jaký je vůbec jejich význam?

  • Energie

Nejen sacharidy, ale také tuky jsou zdrojem energie. Tuky mají dokonce jednou tolik kalorií (proto je také dobré si příjem tuků hlídat, ale ne je vyřazovat), a proto jsou dokonce větším zdrojem energie než sacharidy a bílkoviny. Mnozí berou pouze sacharidy jako zdroj energie, toto tvrzení by však popřeli všichni ti, kteří se drží nízkosacharidové stravy a jedí tedy více tuků.

Ať už si vyberete jakýkoli výživový směr, tuky byste neměli omezovat.

  • Hormonální rovnováha

Tuky hrají také důležitou roli ohledně hormonální rovnováhy a zdraví. Jsou důležitou součástí při syntéze hormonů jako například testosteronu a estrogenu.

  • Vstřebávání vitamínů

Tuky jsou nezbytnou součástí pro vstřebávání vitamínů. Vitamíny jsou pro tělo a zdraví důležité a některé vitamíny se vstřebávají pouze za přítomnosti tuků.

Jedná se o vitamín A, D, E a K.

  • Ostatní

Tuky mají na svědomí také zlepšení imunitního systému. Při nedostatečném příjmu tuků ve stravě u žen může docházet k narušení menstruačního cyklu, regulují tělesnou teplotu a také chrání naše orgány.

O jakých tucích je řeč

Když se bavíme o tucích, nemáme na mysli nezdravé a přepálené tuky z rychlého občerstvení.

Tuky se dělí na živočišné a rostlinné, kdy by ve vašem jídelníčku měly převažovat právě ty rostlinné. Ale také živočišné mají svou roli ve vašem jídelníčku.

Dále tuky dělíme na nasycené, trans a nenasycené tuky.

  • Nenasycené tuky

Tyto tuky se dělí dále na omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny. Jedná se o zdravé tuky, které bychom měli zařazovat do jídelníčků. Regulují hladinu cholesterolu a zlepšují funkci kardiovaskulárního systému.

Zdroji jsou především rostlinné oleje (řepkový, olivový), ale také je najdeme v oříškách, avokádu a tučných rybách.

  • Trans mastné kyseliny

Tyto tuky se opravdu řadí mezi ty nezdravé a najdeme je především v přepálených jídlech, ve fastfoodech, apod.

  • Nasycené tuky

Tyto tuky jsou často označovány za ty špatné. Není tomu vždy ale tak.

Nasycené tuky v přílišném množství mohou být problém, ale v přiměřeném množství tělu spíše prospívají. Tyto tuky hrají roli při tvorbě testosteronu a navíc dokáží lépe přeměnit tuky na energii, a tak podpořit spalování.

Mezi nasycené tuky patří například kokosový olej.

Ideální příjem tuků

A jaký je ideální příjem tuků?

Tuky mohou tvořit až 40 % vašeho jídelníčku. Příjem by neměl klesnout pod 1 g na kilogram tělesné hmotnosti. Tedy žena, která váží 50 kilogramů by neměla jíst méně než 50 g tuků za den.

Mezi tuky zařazujte především ty rostlinné. Zařazovat můžete všechny druhy ořechů, kvalitní oleje, vejce, lososa, ale také část příjmu tuků mohou tvořit tučné mléčné produkty, sýry, tučnější masa nebo třeba plátek slaniny.