Polské potraviny na našem trhu: Nedůvěra stoupá

 

V současnosti se neustále hovoří o potravinách pocházejících z Polska. Představitelé polské vlády se před Čechy nedávno snažili hájit jejich kvalitu. Jak se ale zdá, příliš velký úspěch neměli.

Je vidět, že Češi věří polským potravinám stále méně a nepomohla ani nedávná přesvědčovací návštěva náměstkyně polského ministerstva zemědělství a ředitele polské veterinární inspekce, kteří tvrdili, že jejich potraviny jsou naprosto bezpečné a kvalitní. Jenže třeba čeští potravinářští inspektoři si většinou myslí pravý opak.

Aféry na důvěře nepřidají

Technická sůl v jídle nebo sušenky s jedem na krysy zkrátka k důvěře v polské potraviny rozhodně nepřispívají. Problémem je také komunikace. Zatímco by samotné polské orgány zajišťující dozor nad potravinářským průmyslem měly objevovat problémy a upozorňovat na ně, pravdou je, že aféry obvykle rozvíří polští novináři a příslušné orgány k tomu mlží a mlčí. Jednoznačnou ukázkou je právě loňský skandál s technickou solí, kterou dostávali například výrobci uzenin označenou jako jedlou. Informace o tom, jaké potraviny s příměsí technické soli se mohly na náš trh dostat, ovšem Polsko poskytnout odmítlo.

Důvod k zamyšlení

Ačkoli Polsko tvrdí, že jeho potravinářské kontroly probíhají podle evropských standardů, praxe zřejmě taková není. Zmiňme třeba jenom nedávný poprask s kuřaty dopovanými antibiotiky. Nejde také o nějaké maličkosti, ale poměrně závažné prohřešky, které se navíc mnohdy i opakují. Jistě, nelze uplatňovat kolektivní vinu ani skupinovou zodpovědnost. Samozřejmě nelze paušálně říci, že každá potravina dovezená z Polska musí být rovnou špatná, ale důvod k zamyšlení už to rozhodně je.

Kuřata, která nikdo nechce

Češi z toho stále častěji vyvozují důsledky. Dovoz polských potravin už nestoupá a naši lidé častěji pečlivě studují etikety. Luští nejenom složení výrobku, aby zvolili ten s nejmenším počtem éček, konzervantů a tělu nepříliš přátelských látek, ale samozřejmě i odkud výrobek pochází. Jakmile narazí na slova vyrobeno v Polsku, potravina putuje místo do košíku zpátky do regálu. Argumentem už přestává být i nízká cena, o čemž svědčí například plné regály polských kuřat v hypermerketu, které, světe div se!, nikdo nechce. I když jsou zrovna v akci.

kuře

Pomůže návrh ministra?

Pravdou ale zůstává, že kvůli několika podvodným výrobcům se pak zkazí obrázek o produkci celé země, což jistě není fér. Jenže jak rozeznat výrobce, namočené ve skandálech, od těch, kteří potraviny připravují skutečně kvalitně a z dobrých surovin? Pomoci by tomu mohl návrh, který chce český ministr zemědělství Miroslav Toman předložit Evropské komisi. Podle něho má být na všech potravinářských výrobcích jasně uveden údaj, který umožní identifikovat zemi původu a výrobce. Cílem je, aby v případě skandálu došlo pouze k zákazu dovozu výrobků konkrétního výrobce, nikoli celoplošné produkce. I tak se ale polským kuřatům asi ještě nějakou dobu budeme v obchodě vyhýbat velkým obloukem. Ke zdravé potravině totiž mají zatím dost daleko…

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..