Jak jsem využila můj víkendový pracovní zápal

sněženky

Znáte tento výrok? „Když na mě přijde pracovní zápal, sednu si tiše do kouta a počkám, dokud mě to přejde.“ Tak takové cosi já nikdy nezkouším. Bojím se totiž, aby si to ten pracovní zápal příště nerozmyslel a já bych v lenosti prospala možná podobný slunečný víkend jako byl tento. A to by byla přece věčná škoda.

Pracovní zápal nebo neodolatelná chuť něco dělat či tvořit se mě nejčastěji zmocňuje o víkendu. Pokud je již od brzkého rána jasno a pokoj je zalitý sluncem. To je ten pravý impuls, který mě spolehlivě vyžene z postele. A tak tomu bylo i tuto sobotu.

Nejprve práce v kuchyni, pak zábava v zahradě

hrnec Než si přítel ještě spokojeně pochrupával, já jsem už v posteli nemohla vydržet. Myslí jsem už byla v zahradě, ale protože doma nebylo co jíst, řekla jsem si, že by se patřilo i cosi navařit. Kdyby šlo o mě, tak si vystačím s chlebem, trochou smetany a cibule. Jenže můj chlap by to nejedl. A protože, jak on sám říká: „Hladový chlap je zlostný chlap“, pro klid v rodině jsem se pustila do vaření. Naštěstí jsem si už večer vybrala z mrazáku pořádný kus hověziny.

Začala jsem tedy gulášem v tlakovém hrnci. Zatímco si tlakový hrnec vesele odfukoval, já jsem stihla přihnojit všechny květiny i sazenice v bytě. Naplánované jsem to měla přesně. Uvařit, postarat se o pokojové květiny a pak hurá do zahrady. A v podstatě mi to i vyšlo. O pár minut na to, jak se přítel probudil, byl guláš uvařený. Alespoň jsem v to doufala. Neboť u hovězího nikdy nevíte, zda bude dost měkké. Zjistíte to až tehdy, když v hrnci klesne tlak a můžete jej otevřít. Minule jsem dokonce četla, že někomu se podařilo maso v tlakovém hrnci tak rozvařit, že z toho pak byla omáčka na špagety. Mně se naštěstí podařil (prý vynikající) guláš a tak jsem pokračovala v pracovním zápalu dál. V zahradě.

Zahrada jako hobby

Pokud někdo řekne, že teď v zahradě není co dělat, zřejmě zahradu buď nemá vůbec nebo v ní velmi dlouho nebyl. No ale řekl mi to soused z činžáku. Tak ať mu je odpuštěno. Já mám toto období v zahradě velmi ráda. A na první úpravy záhonů po zimě jsem se dlouho těšila.

 jahody po zimě

Tento víkend jsem začala jahodami. Musela jsem je nejdříve vyhrabat zpod pořádné vrstvy listí. Ale listový mulč spolu s černou netkanou textilií měl svůj význam. A osvědčil se. Všechny loňské jahody přečkaly zimu bez nejmenších problémů. Podobně jsou na tom zpod sněhu vykukující narcisy a tulipány. O sněženkách ani nemluvím. Ty mi svými kvítky dělají radost už dva týdny.

Související:  Sandevilla se stěhuje domů

moje zahrada 4.3.2013

Jelikož je období, kdy Měsíc ubývá, všechny rostliny dostali v sobotu první dávku hnojiva. Granulované hnojivo jsem dopřála nejen jahodám, ale i vřesu, rhododendronu, gaultériím či hortenziím. A přestože vláhy je v půdě dost, aby mohlo hnojivo rychle působit, je potřeba ho vodou dobře polít. Kde však vzít vodu, když je nádrž po zimě prázdná? No přece z přírodního bazénu. A kde se ten v mé jinak suché zahradě vzal? Jednoduše. Voda z tajícícho sněhu se nahromadila v jámě, která vznikla, když jsem loni vyhrabala zbytky listí a popela z malého ohniště. A tak jsem vodu nabrala do kbelíku a polila ní všechny přihnojené rostliny.

moje zahradní

Na závěr jsem ještě udělala nezbytný jarní postřik broskve proti kadeřavosti a s dobrým pocitem jsem se vrátila domů. Teď už jen počkám, až na mě přijde další pracovní zápal.

Podobné články:

Jak dlouho trvá klimakterium (menopauza)?
Menopauza je proces, kterému se ve svém životě nevyhne žádná...
Číst dále
Karanténa je ideální čas na kváskový chléb
Nejčastější výmluvou, proč se doma nedá péct chléb bývá to,...
Číst dále
Kupujte si kvalitní jogurty: Čím nás mohou...
Spousta z nás si ráda pochutná na dobrém jogurtu. Většina si...
Číst dále
Zhubnout stehna
Současný životní styl zanechává stopy na tělech mnoha lidí. Nepravidelné...
Číst dále
Sportovní výživa a posilování
Magazíny a časopisy jsou každý rok před letní dovolenou plné...
Číst dále
Prodej stromků u nás na tržnici, žádná...
Vždy bychom se měli na něco těšit, říkají moudré knihy....
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.