Taková byla naše zahrada na konci května a začátkem června. Stačilo se procházet a doslova se pást na jahodách, člověk byl sytý celý den. A když už to vypadalo, že ani s pomocí návštěv a rodinných příslušníků nedokážeme jahody tak rychle jíst, jak ony stíhají dozrávat, našlo se i tucet malých skleniček, v nichž skončil kvalitní domácí džem.
Celkem fušku dalo koupit želírující směs, která by obsahovala pouze čistý pektin z jablek a žádné další divotvorné přísady. Prozradím jen, že nehledejte u výrobců zvučných a „tradičních“ jmen, tam namísto kvality najdete jen chemii v honbě za ziskem. No nejraději i tak sníme každé ovoce čerstvé. Jednak proto, že si nemyslíme, že by konzervované obsahovalo nějakou zvláštní porci vitamínů a nechceme používat domácí ovoce jako dochucovadlo cukru vyrobeného z řepy. Cukr, energie a voda stojí nějaké peníze a dnes už neplatí, že pěstujeme ovoce a zeleninu proto, abychom v zimě přežili. Potraviny jsou celoročně dostupné.
Proto i jahody pěstujeme v několika odrůdách. To zajistí nejen různé chutě a vůně vyzrálých plodů, ale i posloupnost dozrávání. Pak nemusíme tři dny jen sbírat jahody a vařit povidla, protože v průběhu dvou týdnů, jak dozrávají, je postupně jíme. Všechny vitaminy a stopové prvky, které každé ovoce obsahuje a jsou tělu a jeho zdraví prospěšné, dostaneme do sebe v čerstvém stavu.
Posloupnost dozrávání a tím delší vegetační dobu podporujeme v naší zahradě i různými místy, kde jsou jahody vysazeny. Také rozdělení celkového množství jahodových sazenic na větší plochy eliminuje výskyt škůdců. A nám dovoluje při procházení zahradou v kterémkoliv místě se jahod najíst 😉
A tak jahody mají své místo nejen na U-záhonech, mulčování slámou v sousedství česneku nebo růží, ale i pod hrozny ve vinohradu, kde pomáhají chránit jeho kořeny před vysušováním a přehříváním v létě. Také jsou pod některými stromy v ovocném sadě a u lavičky pod ořechem.
A když skončí sezóna velkoplodých jahod, my si na nich stále nepřestaneme pochutnávat. Kromě nich totiž pěstujeme i měsíční jahody, které rodí každý měsíc a tak si budeme na jahodách pochutnávat, sice v menším množství, ale stále až do příchodu mrazů.
Komentáře