Kaštany u nás doma považujeme za chutné plody a vždy jsme se potěšili, když jsme je v minulosti od někoho dostali nebo koupili. A tak bylo samozřejmé, že když jsme si před léty koupili zahradu, mezi prvními stromy byl vysázen i kaštan. Měli jsme různé nabídky na semenáče z domácího druhu, rozšířeného v okolí. Ale vědomi si problémů, které kaštany v posledních dekádách trápí, zvolili jsme odrůdu Volou, která je jednak samosprašná a jednak je deklarována její odolnost. Zatím se ukazuje, že jsme nezvolili špatně.
Mám jednu vlastnost, že nedám na „moudré řeči“ jiných. Takže na hlasy o tom, že na úrodu budeme dlouho čekat, jsme nedbali. Kaštan byl vysázen hned první rok, co jsme měli zahradu, abychom neztráceli čas a aby on měl čas vyrůst a dospět. První jedlé plody, sice jen pár, nám dal třetí sezónu. Loni, sedmý rok, jsme sebrali pod stromem 206 plodů v celkové hmotnosti 3 kila.
Proti loňskému roku nebylo letos tak sucho a teplo, tak jsme byli na úrodu zvědavi. Strom podstoupil řez, aby se tenké větve nelámaly pod návalem úrody, ale ani tento rok jsme se nevyhnuli jejich uvazování. No vyplatilo se to, ani jedna větev není poškozena.
Plody ze stromu nesbíráme ani je nesrážíme holí, necháme je dozrálé spadnout do trávy, kterou jsem předtím posekal. Celkem jsme posbírali 362 plodů, pravda ne každý měl takovouto hmotnost, ale pod 15 gramů jsme nešli. Takže cca 6 kilogramů, dvojnásobek loňské sklizně.
Takovéto velké kaštany je po uvaření radost čistit! Když jsme si jednou uvařili „běžné“ kaštany, které jsme dostali od jednoho známého, byla to doslova otravná babračka je očistit. Práce je to stejná, ve výsledku máte třetinový plod. Může být chutný, ale… S radostí jsme se vrátili k těm našim, chutným a velkým. Když má člověk vydatný oběd na zahradě, může si večer posedět u bezkofeinové kávy a pořádné porci vařených kaštanů z vlastní úrody namísto večeře. Kaštany jsou vydatná a výživná potravina.
Komentáře