Abyste si neotrávili Vánoce… kupovaným vánočním pečivem

Kolika z vás to už napadlo? A kolik z vás to i zrealizovalo? Kolik z vás ve snaze ulehčit si práci, sáhlo po hotovém vánočním pečivu? Zda jste tak učinili v malé cukrárně nebo někde v supermarketu, s velkou pravděpodobností jste si domů přinesli téměř úplně totéž. Košík nebo tác plný suchého pečiva z těch nejlevnějších a tím pádem nejvíce nezdravých surovin. A kdyby jen těch. Kromě nich ještě i horu všelijakých stabilizátorů, barviv či náhradních sladidel. Přitom vůbec nezáleží na tom, zda jste za něj zaplatili desítky nebo stovky korun.

 

Upéct na Vánoce dvacet druhů pečiva se mně zdá zbytečné, ale věřím, že jsou hospodyňky, které to zvládnou. Pokud pečou s radostí, z kvalitních surovin, tak proč ne. Možná to jejich rodina ocení. Jenže mnohé si, bohužel, rádi usnadní práci. Tu a tam použijí namísto másla levný margarín, do polevy místo čokolády přidají ztužený tuk, prý aby poleva lépe ztuhla a jsou i takové, které ve snaze mít co nejvíce druhů, koupí již hotové pečivo. Třeba pusinky či linecké koláčky. Že si tím pomalu, ale jistě, otravují svou vlastní rodinu, jim ani nenapadne.

Kromě cukru a bílků ještě chemie na čtyři řádky

pečivo z obchodu
pečivo z obchodu
Nevěřila bych, kdybych to nezažila. Minule si jedna známá koupila zrovna zmiňované pusinky. Už se těšila jak si doma už jen uvaří plnku, pusinky ní naplní a má hotovo. Když jsem ji poprosila, jestli by mi balíček sušenek nepůjčila, že si chci přečíst jejich složení, jen utrousila: „Co by tam asi tak bylo. Jen bílky a cukr!“ No ano, měla pravdu. Cukr tam opravdu byl. I bílky. Ale kromě nich ještě glukózo-fruktózový sirup a éček na čtyři řádky. Ach jo! Sladká nevědomost.

 

Domácí pečivo babičky

naše domácí pečivo
naše domácí pečivo
Co vám připomene dětství jako první? Mnozí tvrdí, že koláče babičky. Byly jedinečné. A víte proč? V době, kdy naše babičky pekly své štrúdly, nebyly umělotiny až tak rozšířené. Používaly se poctivé suroviny. Máslo, cukr, med, ořechy. Ale hlavně, babičky si na pečení udělali čas a pekli s láskou. Mísily a váleli těsto ručně a tak, možná nevědomky, do něj vkládali svou energii a své láskyplné myšlenky. A my jsme je v tom pečivu pak opravdu cítili. No a právě tohle už dnešní babičky nedělají. Tvrdí, že nemají dost času. Věřím nebo také ne. Mnohé si totiž usnadňují práci jen proto, aby stihli v televizi další díl jakési telenovely.

Zdá se vám to normální? Mně vůbec. Na jedné straně vyprávějí, jak svou rodinu milují, ale na straně druhé ji krmí polotovary plnými chemie. Nebylo by lepší napéct na svátky třeba dva, možná tři druhy zákusků, ale použít do nich jen ty opravdu kvalitní a poctivé suroviny? Myslíte si, že by si to vaši nejbližší nezasloužili?

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..