
I vás letos zlákaly duté figurky z foukané čokolády? Vždyť kdo by odolal tomu množství různých tvarů, velikostí či postaviček od výmyslu světa? V třpytivých papírcích se objevují již pomalu po celý rok. Na jaře jsou to všelijaké vajíčka, slepičky či zajíčci. Začátek prosince se nese ve znamení kdejaký Mikulášů a čertů. No a těsně před Vánocemi na nás číhají v podobě koulí, šišek či zvonků. I když se tyto cukrovinky tváří jako čokoládové, dávejte si při jejich koupi dobrý pozor. Mnohé z nich totiž čokoládu neviděli ani z rychlíku.
Jaký by to byl Mikuláš, kdyby se v očištěných dětských botách neobjevily malé dárky. V době mého dětství to byly křupavé oříšky či vzácné mandarinky. Občas, přiznávám, i nějaká ta čokoládka. Ale tradovalo se, že takové chutné dárky dostávají jen dobré děti. A tak jsme se vždycky snažili poslouchat. Jinak by nás prý v kozačkách mohlo čekat obyčejné uhlí. A to přece nechtěl nikdo. Dnešní děti se už zřejmě uhlí bát nemusejí. Ať poslouchají nebo ne, sladkosti v kozačkách najdou tak či tak. A mnohdy je jejich celá spousta. Je však tato kupa našim dětem prospěšná, nebo ji mají za trest?
Čokoláda a kakaová pochoutka není totéž

Čokoláda jako silný antioxidant našemu tělu rozhodně prospívá. A tělu našich dětí samozřejmě také. Jenže musí obsahovat alespoň 60 % kakaa. No zkuste takovou čokoládu nabídnout dětem. Většina vám ji odmítne, protože je příliš hořká. Děti jsou totiž zvyklé na podstatně sladší chuť. Ale i kdybyste jim chtěli dopřát kvalitní čokoládu, ve tvaru foukaných figurek s vánočními motivem ji téměř neseženete. Obchod totiž s něčím takovým nepočítá. S čím však počítá je zájem lidí o levné figurky. Bohužel, zvláště mnohé babičky ve snaze darovat svým milovaným vnoučatům spoustu dobrot, sahají po nekvalitních čokoládových figurkách, které vlastně ani z čokolády nejsou. A z čeho tedy jsou?
Kdy je čokoláda ještě čokoláda ?
Abyste se dozvěděli, co vlastně ve formě figurek kupujete, musíte číst složení. No pokud víte, na co se máte zaměřit, jde to rychleji. Hodně vám napoví již samotný název. Pokud v něm najdete slovíčko „čokoláda“ nebo „čokoládová“, jste blízko kvalitě. Taková figurka obsahuje minimálně 30 % kakaové sušiny a splňuje ještě podmínky pro pojmenování „mléčná čokoláda“. Pokud však slovíčko „čokoláda“ chybí, je téměř jisté, že se jedná jen o „kakaovou pochoutku“. Jejím základem jsou levné a tím pádem nekvalitní ztužené tuky a zbytečně mnoho cukru. Chuť je sice sladká a děti ji milují, ale to je asi tak všechno. Ve finále jim taková cukrovinka vlastně ubližuje. Ztužené tuky z ní se totiž usazují v jejich cévách, co může mít za následek problémy s tlakem v pozdějším období. No a kombinace s množstvím cukru většinou končí v podobě tukových polštářků na bříšku či stehnech. Když k tomu přidáme i oblíbené vysedávání u počítače, takříkajíc vražedná kombinace je na světě.

Tak jak? Chcete se i nadále na tomto procesu spolupodílet? Chcete i nadále ubližovat svým dětem a vnoučatům? Výmluva, že jste o tom nevěděli, odteď už neobstojí.
Na závěr malý vtip na odlehčení témata
recept na koláč – „RYCHLA RUMOVA PRALINKA“
Suroviny:
2 kg dutych čokoladovych figurkoch
2 – 5 litrov rumu.
Postup:
Zoberece čokoladovu figurku, odkušice jej hlavu, dolejece dnuka rum a
možece takoj konzumovac.
A potom že s pečenim na Vianoce je veľo roboty.
P.S.
Lacnejši variant : figurka nemuši buc.
Komentáře