Z kolika vajec je dobrá smaženice?

Smaženice je jídlo, které připravíte rychle, lehce, i v „polních“ podmínkách a za chvíli máte hotové teplé jídlo, které může být nejenom chutné, ale i výživné. Existuje nespočet receptů, jak připravit chutnou smaženici, ale v podstatě kromě vajec a trošku soli k ní potřebujete jen trošku sádla, oleje nebo másla, aby se vám vejce nepřipekly na pánev.

A když nejprve osmažíte trochu cibule, nebo přidáte na kolečka nakrájenou klobásu a do toho zamícháte například na proužky nakrájenou papriku, jde o skvělé letní jídlo, kterého příprava vám nezabere moc času. No ale stále zůstává otevřená otázka: Z kolika vajec dělat smaženici?

Záleží od toho, jaké vajíčka a jak velké vejce použijete. Když sáhnete po levných hypermarketových vajíčkách, tak při velikosti S (43-53 gramů) vám pět kusů bude asi málo, když při této velikosti asi 15% hmotnosti připadá na skoŕápku. Zato vajíčka velikosti L (63 – 73 gramů) stačí někdy i čtyři.

Suroviny na obrázku jsou z těch menších, kromě dvou velkých všechny ostatní vajíčka mají těsně nad 40 gramů. Nejde o nijaký výprodej z hypermarketu, jsou to první snesená vajíčka našich nových sedmi nosných hybridů, které jsme si letos začátkem března obstarali na obnovu chovu. A jak oslavit nový začátek, než chutnou smaženicí z těchto prvních vajec? Jak jinak ověřit kvalitu vlastnoručně chovaného produktu?

Byla toho pořádná porce! Byly jsme však na ní tři. Já, přítelkyně a náš pejsek. Pejsek je slušné vychován, u jídla neloudí, protože ví, že po jídle přijde kouzelné slovíčko, po kterém se vždy slastně olízne. Ví, že dostane do své misky to, co jsme jedli my a co tady tak dobře voní celý čas. A tak jako my před chvíli si i on všechno vychutná.

Ověření kvality chovu dopadlo na výbornou. Smaženice chutnala skvěle všem. Slepičky můžou snášet dál, my se budeme o ně starat a krmit je a pejsek je bude nadále věrně hlídat, jako ty před nimi.

Podobné články:

Glykemický index: Co znamená pro naši zdravou...
Pokud se budete zabývat zdravou výživou, určitě dříve či později...
Číst dále
Naše zahrada má svou fotoknihu
Fotoknihu si lidé zvyknou dělat z dovolených, svatby, či jiných...
Číst dále
Orlické Hory poprvé
Do Orlických Hor jsem se poprvé dostal v létě roku...
Číst dále
Kváskový chléb pečený v troubě
Pokud jste si již někdy na obalu přečetli, co všechno...
Číst dále
kvásekkvásek
Kvásková mapa jako bludiště
Chtěli byste si upéct svůj vlastní kváskový chléb, ale příprava...
Číst dále
Nenechte se zmýlit televizí, vyvýšený záhon je...
Pěstování zeleniny mají mnozí lidé spojené s velkou námahou. Je...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.