Nepatří váš současný jídelníček k těm nejzdravějším a chcete to změnit? Zmáhá vás po jídle pocit plnosti a nechutenství, spojený s bolestmi břicha a špatným trávením? To všechno jsou známky toho, že váš jídelníček není v pořádku a že je třeba ho změnit. Přechod na zdravou a vyváženou stravu by ale neměl být ukvapený, ale naopak promyšlený. Jak správně přejít z méně zdravé stravy na zdravou?
Postupné kroky, nic nelámat přes koleno
Přechod z nezdravé stravy na zdravou by měl být postupný, ne z hodiny na hodinu. Pro lidské tělo by samozřejmě bylo správné, kdybyste přešli na zdravou stravu ze dne na den, ale málokdo se s takovou změnou dokáže vypořádat zejména po psychické stránce. Pokud jste zvyklí poslední roky jíst výrazně kořeněné a tučné pokrmy, zdravá strava by pro vás mohla být velmi nezáživná, hrozí tak velké riziko, že u ní dlouhodobě nevydržíte. A nepomohou ani populární a účinné kozlíkové kapky na lepší trávení a chuť k jídlu.
Hledejte zdravé potraviny
Postupně se snažte do svého jídelníčku zakomponovat stále více zdravých potravin. Využívejte v maximální možné míře ovoce a zeleninu. Hledejte potraviny, které tělu dodávají maximální množství živin a minerálů. Jedná se nejen o zeleninu, ale také o bylinky nebo houby. Hlíva ústřičná je velmi bohatá houba na vitamíny a minerály a je velmi chutná. Postupně nahrazujte méně zdravé potraviny těmi zdravými.
Vařit zdravě se dají i klasické pokrmy
Zdravá strava nemusí být ani tak zásadní změna jídelníčku, jak si možná myslíte. Téměř všechny druhy pokrmů, i těch nezdravých, se dají připravit zdravým způsobem. Třeba zelňačka z kyselého zelí může být připravena v mnoha variacích a některé z nich jsou velice zdravé. Stačí méně zdravé potraviny nahradit těmi zdravými.
Komentáře