Borůvky – kulaté zdraví

S příchodem léta se naše lesy plní sběrači borůvek pro sebe, případně i k prodeji. Letošní počasí dopřálo velkou a bohatou úrodu. Dozrávat budou plody borůvčí až do září, kdy vždy platí, že ve vyšších polohách jsou později. Víte však, že patří mezi nejzdravější plody matičky země? Borůvky totiž naprosto jistě zaslouží nálepku „superfood“.

Do lesa či na zahradu

Ne každý je příznivcem pobíhání po lese a hledání brusnice borůvky, na které ty modré bobulky rostou. Šlechtěním vznikla dnes už známá a v našich zahrádkách zabydlená brusnice chocholičnatá. Známe ji hlavně jako kanadskou borůvku. Jejich slupka je silnější, plody jsou větší. Velmi dobrou zprávou však je, že jsou skoro stejně zdravé jako ty z lesa. Mají sice méně antioxidantů a živin, přesto je jejich zdravotní přínos velký.

Skladování a užití

Po sběru vydrží pouze několik dní v lednici, uchovat je lze v mrazáku, a to až 12 měsíců. Před zamrazením je umyjte nechte pořádně okapat. Aby vám zůstaly kuličky, předmrazte je předem na tácku a teprve poté sesypte do sáčku či dózy. Borůvky můžete také sušit, používají se pak nejen jako zobání, ale i při průjmech u dětí. Chutnají a navíc drží v těle vodu a zklidňují zvracení. Působí i borůvkový čaj. Dají se také zavařit jako kompot, vyrobíte výtečnou marmeládu nebo je sníte. Koláče, buchty, knedlíky či lívance, to všechno s borůvkami milujeme. Navíc jsou velmi kvalitním přírodním barvivem. Již v dávných dobách se s nimi barvily látky či víno.

Zdraví v kuličce

Velkým plus dnešní doby je u borůvek fakt, že nezpůsobují alergie. Za své blahodárné účinky vděčí barvivu myrtilin. To zachycuje volné radikály. Borůvky brání stárnutí zvenku i zevnitř. Bojují totiž proti vráskám, stařeckým skvrnám i vypadávání vlasů, preventivně působí proti šedému zákalu i šerosleposti, osteoporóze, demenci, degeneraci mozku i Alzheimerově chorobě. celkově zlepšují kognitivní funkce. Podporují srdce, imunitu, správné trávenímetabolismus, jsou pomocníkem nejen při průjmu, ale i zácpě a dokonce i hubnutí. Snižují špatný cholesterol a zpevňují cévní stěny. Preventivně působí proti chřipce a dokonce rakovině. Navíc mají antibiotické účinky, podobně jako brusinky jsou vhodné při zánětech močových cest a pánové je využijí při potížích s prostatou.

V malé bobuli mnoho prospěšných látek

  • Antioxidanty – bojují s volnými radikály, jejichž nadbytek poškozuje buněčnou DNA
  • Třísloviny – pomohou trávicímu traktu a jsou protizánětlivé
  • Flavonoidy – podporují využití antioxidantů v našem těle
  • Vitamíny AB2B5B6C
  • Ovocné cukry – borůvky bývají dost sladké a není třeba používat tolik dalšího cukru
  • Hořčík, draslík, mangan, železo, měďzinek, chrom, sodík, vápníkselen
Související:  Postup při výsadbě ovocných stromečků

Borůvky jsou ovocem, které bychom měli jíst po celý rok. Je skvělým přídavkem do smoothie nebo barvivem například do moučníků. Zpracovat je lze na mnoho způsobů, každý si najde to své. Pro vaše zdraví to bude krok správným směrem.

Podobné články:

Pustit chlapa k voděPustit chlapa k vodě
Pustit chlapa k vodě
Nemusí to být až tak špatný nápad, zbavit se ho....
Číst dále
Je křivá zelenina zdravější?
Do prodejen potravin se dostává nový trend. Zatímco dosud obchodníci...
Číst dále
Zeleninové těstoviny pro zdraví i krásu
Těstoviny se na naše stoly dostaly prý z Itálie. Jako...
Číst dále
Čokoláda může prospívat našemu zdraví
Odborníci dnes už mají v otázce působení čokolády poměrně jasno. Je...
Číst dále
Péče o zahrádku podle fází Měsíce
Když žijeme v souladu s přírodou, můžeme se vyhnout mnohým...
Číst dále
Vyzkoušejte raw stravu, zdroj čerstvých vitamínů
V poslední době získává stále větší oblibu syrová čerstvá strava označovaná...
Číst dále