Moje první letošní vánoční pečivo

sušenky

Věřím, že ve více domácnostech to už dávno voní Vánocemi. Pokud to ještě není pečivem, tak určitě aspoň květinami z nejrůznějších čistících prostředků a možná už i vůní jehličí. U nás to ještě včera vypadalo, že Vánoce jsou v nedohlednu. No dnešní sluneční ráno mi dodalo tolik energie, že jsem se navzdory bolavému ramenu rozhodla upéct první letošní vánoční koláčky.

Recept na ně mám kdoví odkud. Možná z nějakého časopisu. Našla jsem ho při listování v sešitu s novějšími a také zdravějšími recepty. Napsán jen tak na malém lístečku a vložen mezi ostatní. A jelikož podstatnou surovinou k jeho přípravě jsou moje oblíbené mandle, bude nejen chutný, ale i zdravý.

Surovin na jeho přípravu není mnoho a určitě se běžně najdou v každé špajzce.

Na penízky z ovesných vloček potřebujeme (rozpis je na 1 plech)

  • 50 gramů mletých mandlí
  • 50 gramů sezamových semínek

Mandle nejdříve zalijte horkou vodou, nechte minutku-dvě odstát. Pak horkou vodu slijte a na sítku propláchněte pořádně studenou vodou. Po tomto tepelném šoku jdou slupky z mandlí dolů téměř samy. Oloupané mandličky osušte na papírové kuchyňské utěrce a semelte. Já je vkládám do mixéru spolu se sezamem a rozmixuji. Nemusí to být ani velmi na jemno. Hrubší kousky v hotových sušenkách lépe křupou.

 penízky s mandlemi

V míse smíchejte

  • 150 gramů ovesných vloček
  • 100 gramů jemné špaldové (nebo jiné celozrnné) mouky
  • 1 polévková lžíce (PL) prášku do pečiva z vinného kamene
  • 125 gramů másla (určitě ne margarínu)
  • 125 gramů medu

Do mísy pak přidejte umleté ​​mandle se sezamem a rychle vypracujte na vláčné těsto.

Zapněte troubu na 160 °C. Z těsta zformujte váleček o průměru cca 4 cm. Nakrájejte ho na plátky cca 1 cm. Ještě rukama upravte malé placičky a uložte je na plech vyložený papírem na pečení. Neměly by být těsně vedle sebe, protože při pečení mírně narostou. Pečte cca 20 minut.

 mandlové sušenky

U nás je po upečení práce hotova, ale pokud máte čas a chuť, může si penízky i vyzdobit. Třeba troškou kvalitní čokoládové polevy . Já ji dělám z dobré hořké čokolády a pár kapek oleje. Žádná Cera, ani jiné blafy! Třeba ji však při rozpouštění poctivě míchat, aby se čokoláda s olejem dokonale spojila. Hotová poleva je pak krásně lesklá, bez problémů zatuhne a pokud ji použijete i na klasické řezy, při krájení vám ani nepraská.

Tak jsem tedy první koláčky zvládla. Rameno už zase pobolívá. Na dnes asi stačilo. Vždyť i zítra je den.

Související:  Opět bohatá úroda hokaido dýní

Přeji vám krásné Vánoce a pohodu na těle i na duši.

Podobné články:

Školní tašky a potřeby pro prvňáčky
Sháníte ještě poslední věci do školy pro vašeho caparta? Stará...
Číst dále
Indukční varné desky
Nedávno jsem nesla švagrové kvásek na pečení domácího chleba. Jak...
Číst dále
Rukavice při práci
Ať už pracujete v zahrádce nebo třeba myjete okna, vaše...
Číst dále
Poradíme, jak zajistit pro děti na zahradě...
Budou-li vaše děti trávit co nejvíce času na zahradě, je...
Číst dále
Která velikonoční šunka je nejlepší?
Chcete vědět, která velikonoční šunka je ta nejlepší? Pokud vám...
Číst dále
Uděláme si bazén
Jedno ráno si stojím na balkonu obýváku svého domu s...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..