Co to vlastně je zázvor? Čerstvý zázvor je oddenek, čili hlíza rostliny, pocházející z Asie. Používal se už ve starověku jako koření i univerzální lék. Dnes je dostupný jako sušený prášek i jako čerstvý kořen.
Hlavními obsahovými látkami jsou voňavé oleje, nejznámější je gingerol. Nezanedbatelný je i obsah minerálů, hlavně draslíku, vápníku a železa.
Sušený zázvor se používá vysloveně při vaření jako koření. Má výraznou nahořklou chuť a hodí se k ochucení jídel z masa i zeleniny.
Čerstvý zázvor má jemnou citrónovou vůni a mírně štiplavě-citrónovou chuť. A právě tento čerstvý, tepelně neupravený zázvor má vynikající léčivé účinky.
Působí proti nevolnosti při cestování . Plátky můžete žvýkat během cesty autem. Pomáhá i při těhotenské nevolnosti .
Čaj ze strouhaného čerstvého zázvoru snižuje bolestivost kloubů a zlepšuje jejich pohyblivost . Stačí denně kousek velikosti palce, nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky, zalít v šálku vařící vodou a nechat vyluhovat 5 minut. Pít po doušcích a kousky sníst.
Takový čaj má dobré prokrvující účinky, proto je vhodný při nachlazení, ale i při pocitu studených rukou či nohou . Čerstvá šťáva smíchaná s medem pomáhá při zahlenění.
Éterické oleje podporují trávení, snižují nadýmání a uvolňují křeče v trávicím systému .
Zároveň chrání sliznici žaludku před poškozením a tvorbou vředů.
Do jídla se čerstvý zázvor přidává na konci vaření nebo po uvaření, aby cenné látky nevyprchali. Při delší tepelné úpravě ztrácí své léčivé účinky i jemnou chuť.
Pokud se chcete opravdu osvěžit a přitom si neznehodnotil cennou surovinu, připravte si zázvorovou limonádu za studena . Stačí čerstvý zázvor nastrouhat, zalít čistou studenou vodou a nechat louhovat alespoň 20 minut. Čím déle, tím lépe. Můžete přidat šťávu z citronu nebo limetky, případně trochu medu.
Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_7_5) AppleWebKit/537.4 (KHTML, like Gecko) Chrome/22.0.1229.94 Safari/537.4
Výborný článok, len tak ďalej.
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/29.0.1547.76 Safari/537.36
Zázvorový čaj s medem je moje oblíbená léčba při chřipce nebo nachlazení, zalévám ho vodou ve které se povařilo trochu skořice a hřebíčku, jako na svařák