Zázvor-koření i lék současně

Co to ​​vlastně je zázvor? Čerstvý zázvor je oddenek, čili hlíza rostliny, pocházející z Asie. Používal se už ve starověku jako koření i univerzální lék. Dnes je dostupný jako sušený prášek i jako čerstvý kořen.

Hlavními obsahovými látkami jsou voňavé oleje, nejznámější je gingerol. Nezanedbatelný je i obsah minerálů, hlavně draslíku, vápníku a železa.

Sušený zázvor se používá vysloveně při vaření jako koření. Má výraznou nahořklou chuť a hodí se k ochucení jídel z masa i zeleniny.

Čerstvý zázvor má jemnou citrónovou vůni a mírně štiplavě-citrónovou chuť. A právě tento čerstvý, tepelně neupravený zázvor má vynikající léčivé účinky. ginger root

Působí proti nevolnosti při cestování . Plátky můžete žvýkat během cesty autem. Pomáhá i při těhotenské nevolnosti .

Čaj ze strouhaného čerstvého zázvoru snižuje bolestivost kloubů a zlepšuje jejich pohyblivost . Stačí denně kousek velikosti palce, nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky, zalít v šálku vařící vodou a nechat vyluhovat 5 minut. Pít po doušcích a kousky sníst.

Takový čaj má dobré prokrvující účinky, proto je vhodný při nachlazení, ale i při pocitu studených rukou či nohou . Čerstvá šťáva smíchaná s medem pomáhá při zahlenění.

Éterické oleje podporují trávení, snižují nadýmání a uvolňují křeče v trávicím systému .

Zároveň chrání sliznici žaludku před poškozením a tvorbou vředů.

Do jídla se čerstvý zázvor přidává na konci vaření nebo po uvaření, aby cenné látky nevyprchali. Při delší tepelné úpravě ztrácí své léčivé účinky i jemnou chuť.

Pokud se chcete opravdu osvěžit a přitom si neznehodnotil cennou surovinu, připravte si zázvorovou limonádu za studena . Stačí čerstvý zázvor nastrouhat, zalít čistou studenou vodou a nechat louhovat alespoň 20 minut. Čím déle, tím lépe. Můžete přidat šťávu z citronu nebo limetky, případně trochu medu.

Podobné články:

regal z zebriku
Police z žebříku
Větší zahrada znamená větší úrodu. A přestože jsme i jedli...
Číst dále
Sedmikrásky v celé zahradě
Sedmikrásky jsou malé drobné kvítky, které začínají kvést brzy na...
Číst dále
Čočka nejen na talíři nebo Když chcete...
Patříte i Vy mezi nás "brýlaté"? Brýle byly a jsou...
Číst dále
Na chutný čaj rostou bylinky ve vaší...
Čaje patří k společenským nápojům. Nabízíme je návštěvám, dáváme si...
Číst dále
metr
10 potravin, které nám pomohou v boji s přebytečnými...
Pokud se snažíme hubnout, nebo si minimálně udržet štíhlou linii,...
Číst dále
Můj podzimní "jedlý" balkon
Při pohledu na bílou jinovatkou obalené auta u nás na...
Číst dále

2 komentáře “Zázvor-koření i lék současně

  1. Google Chrome 22.0.1229.94 Google Chrome 22.0.1229.94 Mac OS X  10.7.5 Mac OS X 10.7.5
    Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_7_5) AppleWebKit/537.4 (KHTML, like Gecko) Chrome/22.0.1229.94 Safari/537.4

    Výborný článok, len tak ďalej.

  2. Google Chrome 29.0.1547.76 Google Chrome 29.0.1547.76 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/29.0.1547.76 Safari/537.36

    Zázvorový čaj s medem je moje oblíbená léčba při chřipce nebo nachlazení, zalévám ho vodou ve které se povařilo trochu skořice a hřebíčku, jako na svařák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..