Kravské mléko: Proč je zdravé a můžeme ho nějak nahradit?

Už jako malým dětem nám všichni dospělí tvrdili, že máme pít mléko. Je prý zdravé. Jenže čas od času se objeví i hlasy, které nejsou z konzumace mléka nadšené. Upozorňují na různé věci související s mlékem, například, že zahleňuje. Jak to tedy ve skutečnosti s mlékem vypadá? Je zdravé? Proč bychom ho měli konzumovat a v jaké míře si ho dopřávat? Pokusíme se na tyto otázky odpovědět.
 

Platí: Všeho s mírou

Především musíme na úvod rozptýlit pochybnosti, zda mléko je zdravé. Ano, navzdory různým pochybovačům je zdravé. Najdete v něm řadu látek, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Které to jsou? Především jde o vitamíny A, B1, B12 nebo D. Dále obsahuje vápník, nezbytný pro správný rozvoj naší kostry, ale také svaly, nervový systém, ovlivňuje třeba i srážlivost krve. Tedy bychom mléko konzumovat měli, ovšem i tady, jako v mnoha jiných případech, platí: Všeho s mírou. Tedy i mléka. Například bychom měli omezit plnotučné mléko, které obsahuje poměrně dost cholesterolu. Pokud si v obchodě vybíráte mléko, volte polotučné. Hodí se jak na pití, tak na vaření. Odtučněné mléko už je spíše bílou vodou, která nám toho mnoho nepředá.

Máte alergii? Špatně trávíte? Potom mléko raději vynechte

vacas Laktóza obsažená v mléku na sebe váže vodu. Ve střevě se vytváří film z tuku, obsaženém v mléce a vody. Laktóza se ve střevech štěpí na glukózu a galaktózu, což jsou jednoduché cukry. Jestliže máte nedostatek enzymu zvaného beta-galaktolaktáza, jednoduchý název je laktáza, potom nedojde ke správnému rozštěpení mléčného cukru. Ten se usazuje ve střevech a střevní bakterie ho rozkládají na kyselinu mléčnou, kyselinu octovou, vodík, metan a oxid uhličitý. Kyseliny rozpohybují střeva a způsobují tlak, nadýmání a případně i průjem. Pokud budete v takovém případě mléko delší dobu konzumovat, bude vám způsobovat trávicí potíže. Významným alergenem je také mléčná bílkovina kasein. Právě ten vede k zahleňování organismu. Možná patříte mezi velkou část populace, která nikdy neměla a nebude mít s trávením mléka potíže. Je ale možné i to, že po větší či častější konzumaci mléka máte výše zmiňované problémy. Potom pro vás skutečně mléko nebude zdravé a budete se bez něj muset obejít nebo ho minimálně omezit.

Rostlinné alternativy nám dodají dostatek živin

glass-of-milk Proto se může stát, že vás okolnosti donutí k tomu, hledat alternativy za konzumaci kravského mléka. Především je nutné říci, že není problém nalézt jiné náhrady. Kvalita mléka, které se k nám v obchodech dostává, totiž také do velké míry závisí na tom, jak se zachází s kravami, čím jsou krmeny a jak se mléko dále ve výrobě zpracovává. Kromě velmi kvalitního mléka například z malých farem můžete koupit i mléko z velkochovů, které je na živiny chudší. Také se ve velkochovech někdy objevuje léčení krav pomocí antibiotik či jejich dopování hormony, ač by se tento jev vyskytovat neměl. Samozřejmě se podepisuje na výsledné kvalitě nadojeného mléka. Proto chcete-li, můžete vyzkoušet různé rostlinné alternativy mléka. Jde například o sójové či rýžové mléko. Najdete v nich celou řadu minerálů a vitamínů. V případě popíjení rostlinných mlék nepřijdete ani o svoji pravidelnou porci vápníku. Například makové mléko má dokonce asi dvanáctkrát vyšší obsah vápníku než klasické mléko kravské. Podobně sezamové nebo mandlové mléko obsahuje velké množství vápníku. Rozhodně se tedy nemusíte obávat, že byste trpěli jeho nedostatkem. Můžete dokonce vyzkoušet i různé recepty na vaření s rostlinnými mléky. Musíte ale počítat s tím, že rostlinná mléka chutnají trochu jinak. Odborníci na výživu tvrdí, že nejlepší pro vaření je mléko rýžové, které má poměrně neutrální chuť, takže poslouží jako náhrada například do mléčných kaší.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..