4 důvody, proč byste i vy měli na vytápění používat palivové dřevo

Sice si aktuálně užíváme teplých dní, ale na zimu je třeba připravit se s předstihem. Nečekejte, až udeří první mrazíky, buďte nachystaní na topnou sezónu. Pokud zvažujete koupi nového kotle, nebo si budujete bydlení a přemýšlíte, čím vlastně chcete ve svém domečku topit, máme pro vás radu: dřevem. Existuje k tomu rovnou několik dobrých důvodů.
 

Dřevo se jako topivo používá odnepaměti, za což mohou kromě jiného následující výhody:

1. Je ekologické

Dřevo je přírodní materiál, který nevyrábíme nijak uměle. Pro naši zemi je tedy přirozené, neškodí jí. Kromě toho, zatímco zásoby plynu či uhlí jsou omezené, dřevo řadíme mezi obnovitelné zdroje. Stačí zasadit nové stromy.

2. Potěší vaši peněženku

Palivové dříví patří mezi nejlevnější varianty vytápění. Je o 1/3 levnější než uhlí, o polovinu levnější než elektřina a o 3/4 levnější než plyn. Tohle je pro spoustu Čechů dostatečný argument, aby nakoupili palivové dřevo.

3. Snadno se s ním manipuluje

Můžete namítnout, že u plynu nebo elektřiny není třeba hnout ani prstem. To je sice pravda. U dřeva se prostě musíte zvednout a jít přiložit. Dnes už ale rozhodně není nutné, co bývalo dřív. Nemusíte si vozit klády z lesa, řezat je a štípat. Pro prodej palivového dřeva jsou určené už naštípané kousky, obvykle dodávané na paletách. Vy tedy potřebujete jen místo, kam si necháte paletu složit.

4. Má své kouzlo

Posadit se ke krbu a pozorovat plameny ohně je překrásné. Pokud budete topit v obyčejném kotli, samozřejmě se o takovou podívanou připravíte, avšak jestliže si svůj domov teprve budujete, je vytápění krbovými kamny možností, kterou byste určitě měli zvážit.

Ať už jste na topení dřevem zvyklí, nebo pro letošní topnou sezónu potřebujete změnu, na nic nečekejte. Nejlepší je nakoupit dřevo ještě na jaře či v létě a nechat ho chvíli vyschnout. Vlhké dřevo snižuje účinnost vytápění. Tak neváhejte a objednejte si svou paletu!

Podobné články:

Klasické pokrmy: Proč se mi nedaří upéct...
Opatrujete jako poklad rodinný recept a máte pocit, že když...
Číst dále
Udržování hotového kvásku
Žitný kvásek jako základ na pečení domácího chleba je živý...
Číst dále
Prý nemáte mlsný jazýček. Určitě?
Při sledování oblíbených britských pořadů na internetu se mnohokrát dobře...
Číst dále
Novoroční procházka v zahradě
Jak na Nový rok, tak po celý rok. Podle tohoto...
Číst dále
Neodolatelná minivajíčka
K víkendové pohodě patří u nás i pozdní snídaně. Bývají...
Číst dále
Bez masa se neobejdeme: Důležitá je pestrost...
Maso je v oblasti výživy stále skloňovaným pojmem. Především je třeba...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..