Že je zelenina zdravá, o tom není pochyb, zejména u té doma vypěstované. Když si koupíme rajče v obchodě, ne vždy má takovou vůni a chuť, kterou očekáváme, pokud máme možnost jíst domácí zeleninu. Městští lidé však takovou možnost nemají a tak jim obchod může prodat i rajče nezralé. A teď jsou „tlaky“ na zvyšování objemu prodeje přes zdravotní strašení.
Správně zralé rajče je krásně červené, voňavé a šťavnaté. Když se do ní s chutí zakousnete, občas nám červená šťáva vystříkne i mimo úst. Ale venku v zahradě to nevadí. Když si dáme jednu či dvě jen tak, bez chleba a bez ničeho, tak do těla dostaneme nejen chutnou šťávu a zdravou dužinu. Je to voda proti žízně, vitamíny proti chorobám, vláknina na dobré trávení, trocha cukru pro energii a objem pro zasycení žaludku. Rajčata ale skvěle chutnají i jako součást snídaně či svačiny, spolu s masem, chlebem, sýrem.
Nedávno se internetem začala šířit informace, že před konzumací rajčat máme odstranit jejich vnitřek. Střed, semínka a šťávu, protože může způsobit zdravotní problémy. Jíst se má jen vnější tuhý obal.
Tisíce let lidé jedli rajčata komplet i se slupkou a najednou jsou semínka jedovaté? Kdo šíří takový nesmysl? Nebo to není nesmysl? Vyšlechtili pěstitelé pro supermarkety snad takové odrůdy, jejichž semena se jíst nedají? Proboha, čím to potom hnojí? A bylo by tu ještě jedno vysvětlení. Zvědaví lidé jsou schopni všeho. I vypěstovat vlastní rajčata, ne jen na zahradě ale i na balkoně, ze semen kupované zeleniny a přestat utrácet peníze v obchodech. Tomu je třeba zabránit! Vyhlásíme střed rajčat za odpad, naučíme ho lidi likvidovat a kšeft bude zachráněn. Stejně jako to udělali z bylinkami. Vyhlásili je za plevel a lidé je v trávníku vytrvale likvidují chemickými postřiky 🙁
Pravda může být i taková, že se obchodníci pouze snaží prodat více rajčat. Pokud lidé polovinu toho, co koupili a zaplatili, vyhodí, možná budou kupovat více zeleniny a obchodníci vydělají dvojnásobek. Co už, vydělává se na lidech a nejlépe na hloupých. Normální zahrádkář nevyhodí to, na čem několik týdnů pracoval. A už vůbec ne polovinu chutné a zdravé úrody zeleniny.
Komentáře