Nemůžu říct, že bych byla příliš velkou fanynkou tohoto „svátku“, ba dalo by se říci, že ho většinou každoročně ignoruji nebo přímo sabotuji. Musím se však přiznat, že zbožňuji všechno, co má tvar srdce a úplně nejlepší je, když se to dá jíst. A tak jsem se letos rozhodla, že vás inspiruji, aby i tento den mohl být chutný a zdravý 🙂
Připravila jsem si pro vás dva recepty, jeden lehčí než druhý, takže pojďme na to:
Utopenci
Ne, nejde o ty staré známé „protiopicové“ špekáčky utopené v octě spolu s cibulí. Jde o cosi o mooooc chutnějšího a příjemnějšího – a to kousky ovoce utopené v čokoládě. Jelikož jsme měli doma hodně banánů a kiwi, vybrala jsem si právě tyto dva druhy ovoce, ale fantazii se meze nekladou, takže pokud dostanete chuť, klidně můžete v čokoládě utopit jablíčka, pomeranče, mandarinky, hrušky nebo jakékoliv jiné ovoce, které vám padne pod čepel nože.
Postup je jednoduchý – ovoce si nakrájíme na kolečka, z nichž následně formujeme malé srdíčka. Já jsem si pomohla vykrajovátkem na linecké těsto a menší kousky jsem upravila ručně nožem. Fantazii se opět meze nekladou, takže pokud se vám více líbí hvězdičky (nebo jakýkoli jiný tvar), ať se líbí 🙂
Když máme ovoce nakrájené, dáme si rozpustit čokoládu. Vím, většina lidí ji „obohatí“ o kousek Cery nebo jiného „jakožetuku“, ale pokud chceme zůstat věrni zdraví a kráse, nejlepší je použít 100% kokosový olej. Kromě pozitivních účinků na zdraví dodá naší čokoládě jemně kokosovou příchuť, což je v kombinaci s ovocem tip top věc 🙂
Čokoláda rozpuštěna? Tak pojďme na topení. Nejjednodušší je ovoce namáčet v čokoládě pomocí párátek, avšak pokud jde o jemnější ovoce, jakým jsou například banány, mohlo by se stát, že se nám kousek ovoce skutečně „utopí“ a bude náročnější ho dostat ven. Proto je fajn použít polévkovou lžíci, ve které buď ovoce celé namočíme nebo si pomocí ní ovoce oblejeme. Množství čokolády je na vás, ať už kousky namočíte celé nebo jen čokoládou polejete. „Utopené“ ovoce si rozložíme na pečicí papír a vložíme do lednice, aby nám před konzumací čokoláda krásně ztuhla.
Ká-Čé-Bé
Druhou pochoutkou je Kačebe (ano, právě jsem to vymyslela 😀 ). Je to kokosově-čokoládově borůvková pochoutka, která pohladí na jazyku i na duši. Pokud máte náhodou v mrazničce maliny nebo jahody, jste větší machři než já, protože vaše pochoutka bude mít růžový nádech, což je na Valentýna ideální. Já jsem však tyto druhy ovoce nenašla, ale jelikož všichni dobře víme, že borůvky jsou mňam mňam, tak šup tam s nimi.
Postup je opět jednoduchý – do kokosové moučky přidáme kokosový olej, aby nám z toho vznikla tužší masa. Do ní přidáme pár borůvek, které vytvoří krásnou barvu a skvělou chuť. Následně z této masy vytváříme malé kuličky, které opět utopíme v čokoládě. Já jsem nedala dostatečné množství kokosového oleje, čili (jak by řekla moje babička) kuličky byly příliš „rozsejpavoj“ (rozpadaly se) na to, abych je mohla v čokoládě topit, a tak jsem je jen přelévala. Tak či onak, výsledek je geniální.
Ať už těmito dobrotami obdarujete své nejmilejší, své rodiče, děti, partnera, nebo nejdůležitější osobu ve vašem životě (sebe), hlavní je, aby chutnaly a potěšili. Dobrou chuť 🙂
Komentáře