Dostala jsem zajímavý e-mail. Kromě pozitivních reakcí na moji stránku obsahoval několik zvědavých otázek, které by možná zajímaly více z vás. Proto jsem se rozhodla autorovi odpovědět formou samostatného článku.
Jak už mnozí víte, ve své kuchyni upřednostňuji celozrnnou mouku před bílou. A přestože se taková mouka dá koupit již ve více obchodech, většinou se nedozvíte, kdy byla namletá a jakým způsobem. Na obalu totiž najdete jen údaj o trvanlivosti a ten o čase mletí nemluví. Přitom čerstvě namletá mouka má jiné vlastnosti než mouka starší. Má více takzvané energie slunce, více vitamínů B, ale i kvalitní tuky. Při delším skladování energie slunce vyprchá a tuk zatuchne. Stejně při nešetrném zpracování na průmyslových mlýnech rychleji ztrácí své dobré vlastnosti.
Při pečení se také chová jinak. Například čerstvá pohanková mouka je taková lepivá, že z ní uděláte těsto i bez vajec. Dříve namletá to už nezvládne.
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0) AppleWebKit/537.17 (KHTML, like Gecko) Chrome/24.0.1312.52 Safari/537.17
Mám taky mlýnek na obilí kupovaný v Německu před 10 lety,značka Jupiter,k tomu jsem koupila krouhač zeleniny,s kterým jsem maximálně spokojená,je to cak cak.Mlýnek s krouhačem stál tenkrát dohromady 350 eur.Později jsem k tomu dostala dárek-vločkovač,ale ještě jsem ho ani pořádně nevyužila,vyukoušela,to ano.
Jinak pšenici kupujeme na statku 2 km vzdáleného a když chci špaldu,musím do města.
Napsala jsi krásný článek
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; GTB7.4; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; .NET4.0C; .NET CLR 1.1.4322; BRI/2; AskTbATU2/5.17.1.28235)
Taky jsem měl mlýnek s kameny ve dřevě. Mlelo se na tom ručně a pořád se to ucpávalo a šlo to strašně pomalu. Nakonec jsem ho prodal. Ještě mám ve špajzu ten porkert vyfocený nahoře, tak ten mlel výborně, jen se mi tam začala loupat barva z těch kamenů. Teď používám starou Uks na elektriku. Původně to byli kameny asi na mák, ale obilí mele spolehlivě a dá se regulovat pomocí šroubu na jemno nebo hrubo. Občas jí v inzerátech ještě vidím. Krásná mašina za tisícovku, ale není pro fajnšmekry, protože má železný kameny. Píšu kameny, ale myslím ty železný talíře, jen mi nenapadá to správný slovo.
Opera/9.80 (Windows NT 6.1; WOW64) Presto/2.12.388 Version/12.12
Já doporučuji litinový mlýnek. Pokud nepotřebujete mlít větší objemy, tak je ideální.
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/46.0.2490.80 Safari/537.36
Já tedy doporučuji mlýnek značky Waldner Biotech. Je to opravdu kvalita.