Jak si tak čtu v časopisu pro „paní domu“, narazila jsem na rozhovor s českou herečkou, pocházející ze Slovenska. Konkrétně z Nitry. Jmenuje se Daniela Šinkorová a mimo jiné ji nyní můžete vidět v programu o vaření na české Prime.
Na otázku, zda umí připravit nějaké krajové speciality, odpovídá, že má ráda lokše. Ty máme rádi i my. Mimochodem jsem je už dávno nedělala. Ale zpět k herečce. Ona popisuje, že se připravují z vařených brambor, uválejí se na placku, ale dále mi to jaksi nesedí. Prý se opékají na pánvi z obou stran na kachním sádle.
Nevím jak vy, ale já ty placky opékám na pánvi suché a až potom je potírám rozpuštěným kachním sádlem.
Jak děláte lokše vy?
Podobné články:
V zahradách právě dozrává čerstvé ovoce a voní bylinky. Nejedna...
Těstoviny se na naše stoly dostaly prý z Itálie. Jako...
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0
Zdravím, narazila jsem na Vaše stránky a dost je teď procházím, děkuji za recepty, jsou velice hezké, super stránky :). Jsem ze Slovenka a lokše miluji, naučila jsem je jíst i manžela, který pocházi také ze slovenska okolí Trenčína. Bramborové lokše dělám podle rečeptu babičky – brambory, jedno vajíčko, hladká mouka (ne moc, aby zůstala chuť brambor), sůl. Opéct na suché pánvi a skutečně jak popisujete potřít sádlem – bravčovým, kachním nebo i rozpušteným máslem 🙂 Pánev po každé lokši utřít suchým hadříkem.