Pozor na mladé vrby

Vrba v naší zahradě je víceúčelový keř. Kromě toho, že nám pomáhá odstraňovat přebytečnou vláhu z půdy, vytváří i pěknou zelenou stěnu u plotů a samozřejmě využíváme vrbové proutí na budování ohrad ale i zástěn. A přestože by se dalo říci, že vrba roste jako plevel, přece jen je jedno období, kdy je potřeba dávat na vrby pozor.

V dobrých podmínkách, a ty tedy vrby u nás mají, mají košíkářské vrby opravdu impozantní přírůstky. Roční pruty nezřídka dosahují výšku tři metry a když ty menší necháme růst, druhým rokem jsou ještě vyšší. V zimě je stříháme těsně nad zemí. Sousedé měli pocit, že jsme je úplně odstranili. No na jaře vyraší nové větvičky a pomalu začínají růst.

V této fázi uprostřed dubna jsou ale velmi křehké. Stačí jemný dotyk a větvičky se odlomí. Se zvyšující se teplotou na přelomu dubna a května již dosahují nové proutky půlmetrovou délku a denní přírůstky jsou občas i deseticentimetrové. No stále jsou málo pevné.

Stačí květnový deštík a krajní proutky natolik ztěžknou, že neudrží samy sebe a položí se na zem. V první polovině května stačí i neopatrný pohyb kolem vrb a proutky se ohnou. A už je nelze znovu postavit. Ale i tak stále rostou a jejich konce se zahnou opět do svislé polohy.

V takové situaci zůstává jediné. Opatrně všechny proutky svázat do jedné otepi a tak je zpevnit. Pouze tak zůstanou růst pěkně rovně a budou se dát použít k vyplétání zástěn nebo stavbu vrbového plotu.

Jelikož sazenice první rok dali tak po tři proutky a druhý rok jich bylo na jednom kořeni i sedm, neočekávali jsme, že jich třetím rokem bude opět dvojnásobek. Rostou skutečně bujně a hustě. Až tak, že u plotů je jejich „roztahování se“ nepřístojné. Takže přišli na řadu nůžky a štěpkovač. Všechny ohnuté, křivé nebo nadpočetné větvičky jsme ostříhali a udělali z nich dřevní štěpku na mulčování. I když v jarním období je to spíše zelená sečka, ale poslouží stejně. Zůstalo ještě dost proutk, abychom je mohli příští rok v zimě opět sklidit a využít ve své zahradě.

Podobné články:

Jalový výkon
Tento termín znají zřejmě technici, kteří mají do činění s...
Číst dále
Za zdraví vašich zubů jste odpovědný vy,...
Nedávno vyšel článek na slovenských Aktuality.sk se stížnostmi na zubaře....
Číst dále
Kompostér z palet
Zahrada produkuje velké množství rostlinného materiálu, který po sklizni nebo...
Číst dále
Kvašená zelenina - Pickles
Máte v zahradě poslední kusy čerstvé zeleniny, které už dlouho...
Číst dále
Nábytek vybírejte správně
Hezky vypadající obývák nebo ložnice se může hodit, když se...
Číst dále
Chutné sýry k nápojům
Rádi si občas s přáteli posedíte v klidu u lahvinky...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.