Ano, nerada to přiznávám, ale i na mě už přišlo to předvánoční ošálení. I když… Ráda to svaluji na obchody, které právě v tomto období mají tak úžasnou nabídku, které se prostě nedá odolat. Takže za to vlastně nemůžu já, ale obchodní marketing! 🙂 Ať už je to jak chce, ostatních pár týdnů jsem (hezky česky) utratila slušné peníze. Ale i zde se musím bránit – je to investice do budoucna. A s mými „vychytávkami“ se s vámi dnes podělím 🙂
Mini je lepší než maxi
Nevím jak vy, ale já zbožňuji všechno, co je drobné (kromě desetníku v peněžence). Malé dortíky, zákusky v mini verzích, malé muffinky, různé „bochánky“ a podobně. Prostě takové ty jednohubky, které úžasně chutnají, ale zároveň se po jejich konzumaci člověk necítí až tak plně a mají jednu, pro mě nejúžasnější výhodu – můžu ochutnat více druhů a v pohodě je nacpu do žaludku. Tak jsem si nedávno koupila nádhernou kuchařku, která je věnována právě mým oblíbeným mini verzím zákusků. Ale jak už to bývá, kniha sice píše, ale napéct to musím sama.
K pečení jsem si však nakoupila i pár neskutečných pomocníků. První mojí „vychytávkou“ je silikonová forma na pečení muffinů. Pekla jsem v ní však také košíčky a tvarově a velikostí je akorát. Netřeba žádné vymašťování, žádný papír na pečení, jednoduše vložíte těsto a ještě jednodušeji z ní vyberete hotové dobroty. A o jednoduchosti mytí ani netřeba psát – polahoda 🙂
Jelikož v knížce jsou i různé recepty na koláčky do skla, rozhodla jsem se investovat i do malých skleněných zapékacích kelímků. Do nich můžete udělat i obyčejnou bublaninu a bude to vypadat jako dezert podávaný při slavnostní večeři v oblíbené restauraci. Použít se také dají například na pudinkové poháry a díky jejich velikosti si nemusíte dělat až takové výčitky svědomí kvůli linii (pokud je tedy „nezpracujete“ rovnou všechny 🙂 .
Co se týče porcelánu, to je nehynoucí klasika. Jak asi každá hospodyňka ví, v těchto zapekačkách (čtyři malé hluboké) se dělává créme brulée, ale dají se určitě využít i na různé hrníčkové koláče. V těch druhých (dvě mělké) se dělají dobře známé tartaletky (z anglického „tart“ = malý nízký koláč s tenoučkým těstem a vysokou vrstvou nádivky; něco jako cheesecake). Nevěděla jsem je dlouho sehnat, a proto se z nich nyní siiiiilně vytěšuji 🙂
Posledními ze série mých vychytávek jsou formičky na minidorty. Ty se dají použít i na slané pokrmy, ale já se už nemohu dočkat jak do nich nadělám nepečené smetanově-ovocné dorty 🙂
A to byly moje vychytávky, kterými se můžete také inspirovat a které vám pomohou při vytváření chutných a zdravých vánočních koláčků. A jak už asi tušíte – můžete se těšit i na nové recepty (vždyť je přece potřeba nové „nádobíčko“ vyzkoušet). Pečení zdar!
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/38.0.2125.111 Safari/537.36
Mě pečení hodně baví, už se na to těším. 🙂