Na dovolenou jezdíme proto, abychom si odpočinuli. Nechceme mít žádné starosti, které řešíme každý den. Chceme „vypnout“. No ale jednomu se nevyhneme. Každý den musíme řešit, co budeme jíst. U nás doma nepatříme k těm, kteří by to hodili na hlavu hotelu. Abychom ale minimalizovali starosti, které nám každodenní úkol postarat se o naše žaludky přinášel, koupili jsme si autochladničku. Jak nám usnadnila naše dovolené?
Na cyklistické dovolené jsme vždy jezdili na dvoutýdenní. To je slušná doba, během které opravdu zapomenete na starosti v práci a užijete si kraj, ve kterém dovolenkujete. Na druhé straně stravovat se dva týdny v hotelu nebo restauracích dobře provětrá i váš dovolenkový rozpočet. No co je horší, když máte svůj vlastní jídelníček, když máte své specifické nároky na skladbu jídla, v hotelích a restauracích s tím moc nepochodíte. Buď budete jíst, co vám nevyhovuje nebo budete hladoví.
Alternativou je připravovat si své vlastní snídaně na pokoji. Vždy bydlíme na cyklodovolených v penzionech, kde se s tímto způsobem stravování počítá. No málokdy se počítá s dostatkem prostoru v chladničce ve společné kuchyňce. Vychází se z průměrných údajů o přenocování, kde je standardem spíše pětidenní pobyt. A při kombinaci několika přenocování a několika jídel ve městě či na trase výletu již mnoho potravin do chladničky dávat nemusíte.
My si na dovolenou vozíme doma pečený kváskový chléb, který vydrží až dva týdny a nepokazí se. A jíme hodně zeleniny. Ale ne z hypermarketů, ale domácí. A ta by se jen tak v košíku také mohla zkazit, některé druhy zeleniny lépe přečkají horké dny v chladničce. Z toho kvanta paprik, rajčat a okurek, co za léto sníme i na dovolené, se v košíku pár kousků na první dny uložit dá, ale to je asi tak všechno. Co dál?
Postupně jsme během našich dovolených nasbírali zkušenosti a kromě seznamu, co si vzít na dovolenou a samozřejmě dovolenkové výbavy podle tohoto soupisu jsme začali vozit autochladničku. Protože téměř vždy jsme na dovolenou jezdili v srpnu, tedy v horkém létě a už během dlouhé cesty bylo některým potravinám lépe v chladničce. Vybral jsem autochladničku na 12 i 230 V. Během dlouhé cesty je napájena ze zásuvky zapalovače, po ubytování z elektrické sítě, pokud není k dispozici dostatečně velká chladnička na penzionu. Zažili jsme penziony, kde jsme měli svou vlastní ledničku na pokoji i takové, kde jsme měli vyhrazeny dvě poličky ve společné chladničce. Tehdy přijde dodatečný prostor na chlazení vhod, alespoň na prvních pár dní, než se začne ujídat z dovezených zásob. Protože představu o tom, co je k jídlu zdravé, mají v každé restauraci jinou. A přestože pár „nezdravých“ jídel za dovolenou neublíží, je dobré mít pod kontrolou alespoň snídani a občas i večeři.
Když natrefíte na dovolené na prodejnu, kde prodávají skutečně kvalitní suroviny, tak autochladničku využijete i na dovoz nakoupených zásob domů.
Podle mě je investice do autochladničky výbornou volbou, když jezdíte na dovolené a výlety autem. Já už si to bez ní neumím představit a občas ji využijeme i jako pouze chladící box, bez připojení k elektřině. Vložené studené potraviny a nápoje v ní vydrží několik hodin, což v případě jednodenní akce zcela stačí. Jídlo se nezkazí, zůstane chutné a konzistentní a hlavně je vždy čerstvé.
Komentáře