Kdo se zabývá zdravou výživou, nejspíš někdy narazil na tempeh. Jde o sójový sýr podobně jako třeba tofu. Výhodou tempehu je, že lidskému tělu dodá všechny potřebné látky. Může sloužit například jako náhražka masa pro vegetariány. Co to tempeh vlastně je a jaké má vlastnosti?
Bakterie pracují za člověka
Sójové boby se uvaří a následně rozmačkají na kaši. Z této kaše se vylisují bloky, do kterých se přidá bakteriální kultura Rhyzopus oryzae (oligosporus). Následuje fermentační proces, na jehož konci se objevuje již hotový tempeh. Bakterie pracují za člověka a na konci výroby je již vyzrálý tempeh. Charakterem jde o potravinu podobnou sýru s ušlechtilou šedomodrou plísní. Ze sóji také vzniká sýr zvaný tofu, který je rozhodně známější, než tempeh. Způsob jeho zpracování se ale proti tempehu trochu liší.
Sýr tempeh je velmi užívanou potravinou například na ostrově Jáva. Proto se mu také někdy přezdívá „javánské maso“. Dalšími lokalitami, kde ho kromě Jávy a celé Indonésie často konzumují, je také Čína a Japonsko. V posledních letech ale objevují kladné vlastnosti tohoto výrobku s naprosto čistým přírodním původem i jinde ve světě.
Zásobárna aminokyselin pro naše tělo
Proč bychom se měli pokusit zařadit tempeh do svého jídelníčku a objevit jeho kouzlo i my? Především proto, že je obrovským zdrojem bílkovin. Pokud patříte mezi vegetariány nebo jste v některé ze svých životních etap třeba pokoušeli vegetariánsky stravovat, nejspíše jste na tempeh už narazili a jedli ho. Slouží totiž jako výborná náhražka masa. Jestliže nekonzumujete bílkoviny ve formě masa, musíte je něčím nahradit. Jednou z forem náhrady se může stát právě tempeh. Díky fermentačnímu procesu, který zajišťují již zmiňované bakterie, se v něm vytváří velké množství proteinů a vláknin. Odborníci nyní tvrdí, že tempeh je, alespoň pokud jde o výživové hodnoty, tím nejlepším, co můžeme ze sóji konzumovat. Naše tělo totiž zásobuje obrovským množstvím aminokyselin. Navíc neobsahuje žádný cholesterol. Saponiny v něm jsou vlastně přírodním antibiotikem, isoflavony zase tlumí příznaky v menopauze. Slouží proto vlastně i jako lék. Najdete v něm vápník nezbytný pro stavbu kostí, železo na krev i fosfor taktéž pro stavbu kostí. Naopak v něm nenajdete ani cukr, ani tuk, takže je výborným doplňkem pro diety. Naopak přírodní původ tempehu vám zaručuje, že do svého těla nebudete dostávat žádné škodlivé látky vyráběné průmyslovou chemií.
I neobvyklá zdravá potravina se dá zpracovat chutně
Když už jsme si vylíčili, jak fantastické výživové vlastnosti tempeh má, a jak nám pomůže se zdravě stravovat, nezbývá než doplnit informace, jakou formou ho vlastně do jídelníčku zařadit. Nechcete přece, aby se stal jenom nutným zlem, kterým cpete kvůli tomu, že je výživný, ale přitom si na něm vůbec nepochutnáte. Tempeh, který se dá dnes sehnat v obchodech se zdravou výživou, mívá chuť po ořechách a houbách. Proto ho směle přidejte do pokrmů, do nichž obvykle vkládáte houby. Můžete koupit tempeh přírodní, který je nutný tepelně zpracovat, ale také smažený nebo uzený. Ten už zpracovávat nemusíte. Tempeh se dá přidat třeba do těstovinového salátu, do rizota nebo do zeleniny restované na pánvi. Zkuste nějaký ze svých oblíbených receptů, kam dáváte houby, připravit právě s tempehem. Tělo vám poděkuje za nášup zdravé stravy a vy možná zjistíte, že i takovouto neobvyklou potravinu můžete zpracovat chutně. I zdravou stravu s důležitými výživovými hodnotami totiž můžete připravit chutně, aby se po ní olizovali i lidé, kteří jinak mají ke zdravé výživě odpor. Vše je o tom hledat vhodné chutné recepty, mít odvahu v kuchyni zkoušet a experimentovat. Z výsledků pak můžete být příjemně překvapeni.
Komentáře