Zajímavé recepty z netradičních lázní

zapekaná zelenina

Když se řekne lázně, většina z nás si představí vodu. Ovšem tu léčivou. Ať už je v bazénu nebo ve vaně s vířivkou. No lázně, ve kterých byl šéfkuchař Jarda Žídek se svým Nebíčkom v papuľke tentokrát, jsou vskutku netradiční. Léčivými látkami v nich je nádherná příroda a čistý vzduch.

 
 

Lázně se nacházejí na východě Slovenska. Ve vesnici Štós. Léčí tu problémy s dýchacími cestami, astma či sníženou imunitu. Kromě procházek v rozlehlém parku využívají pro léčebné účely i unikátní jeskyni. Teplota v ní je stabilní po celý rok a vzduch je přímo sterilní.

Jak to již v této relaci bývá, po procházce přišel čas i na kuchtění. A jelikož v kraji bylo kdysi hodně horníků, i připravované jídla byly tak trochu pro ně. Pořádně vydatné.

pocukrované koláče Tradiční koláč dělala místní paní kuchařka. Klasické kynuté těsto s náplní z vařených brambor a opražené cibule, ochucené solí a mletým pepřem. Upečený politý rozpuštěným máslem vypadal opravdu lákavě. Až do chvíle, dokud ho „neozdobili“ pořádnou dávkou poprašku z bílého arzenu. Tedy moučkového cukru. Prý, pokud máte rádi sladkou verzi. No nevím. Zřejmě to bude pro ty, kteří pochválí a snědí cokoliv, hlavně ať je to sladké. A věřte mi, vím, o čem mluvím. Jednoho takového mám i v rodině. Pokud je na povrchu dost cukru, sní i plněnou papriku s rajčatovou omáčkou.

Prokládané brambory byl také dobrý tip. Zvlášť, pokud se chystáte rýt či kácet dřevo. Jinak kalorická bomba.

ghi A poslední recept? Ten mě osobně zaujal nejvíc. Kuřecí maso na indický způsob vypadalo úžasně. Oceňuji, že pan Žídek v něm použil ghií, čili moje oblíbené pročištěné máslo . Dodává jídlu jedinečnou chuť a zlepšuje stravitelnost celého pokrmu. Ostatní použité suroviny též znám, ale spolu jsem je ještě nikdy nepoužila. Zvlášť kombinaci máku, kešu oříšků, kokosového mléka a zázvoru. Zajímala by mě výsledná chuť.

Přesto, že jídla z tohoto dílu relace byly kaloricky náročnější, jako inspirace rozhodně stojí za vyzkoušení. A výlet do „vzdušných“ lázní určitě také.

Podobné články:

Podzim přeje pečení chleba
Neexistuje období, které by bylo nejvhodnější pro pečení kváskového chleba...
Číst dále
Co vše byste měla vědět dříve, než...
Problémy s otěhotněním má dnes poměrně hodně žen. Pomoci...
Číst dále
Staňte se členem Klubu přátel Chateau Herálec...
I když rádi objevujete nové lokace, jsou místa, která vás...
Číst dále
Víte, jaké lázně jsou nejstarší, nejmladší a...
Pokud na vás padá podzimní únava, dopřejte svému organismu odpočinek...
Číst dále
Proč se kváskový chléb nesní celý najednou?
Dostal jsem tuto otázku v jedné internetové diskusi. Proč náš...
Číst dále
Žvásty o čínských křovinořezech a sekačkách
Na internetu je prý všechno. A zřejmé to bude tak....
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..