Když se řekne lázně, většina z nás si představí vodu. Ovšem tu léčivou. Ať už je v bazénu nebo ve vaně s vířivkou. No lázně, ve kterých byl šéfkuchař Jarda Žídek se svým Nebíčkom v papuľke tentokrát, jsou vskutku netradiční. Léčivými látkami v nich je nádherná příroda a čistý vzduch.
Lázně se nacházejí na východě Slovenska. Ve vesnici Štós. Léčí tu problémy s dýchacími cestami, astma či sníženou imunitu. Kromě procházek v rozlehlém parku využívají pro léčebné účely i unikátní jeskyni. Teplota v ní je stabilní po celý rok a vzduch je přímo sterilní.
Jak to již v této relaci bývá, po procházce přišel čas i na kuchtění. A jelikož v kraji bylo kdysi hodně horníků, i připravované jídla byly tak trochu pro ně. Pořádně vydatné.
Tradiční koláč dělala místní paní kuchařka. Klasické kynuté těsto s náplní z vařených brambor a opražené cibule, ochucené solí a mletým pepřem. Upečený politý rozpuštěným máslem vypadal opravdu lákavě. Až do chvíle, dokud ho „neozdobili“ pořádnou dávkou poprašku z bílého arzenu. Tedy moučkového cukru. Prý, pokud máte rádi sladkou verzi. No nevím. Zřejmě to bude pro ty, kteří pochválí a snědí cokoliv, hlavně ať je to sladké. A věřte mi, vím, o čem mluvím. Jednoho takového mám i v rodině. Pokud je na povrchu dost cukru, sní i plněnou papriku s rajčatovou omáčkou.
Prokládané brambory byl také dobrý tip. Zvlášť, pokud se chystáte rýt či kácet dřevo. Jinak kalorická bomba.
A poslední recept? Ten mě osobně zaujal nejvíc. Kuřecí maso na indický způsob vypadalo úžasně. Oceňuji, že pan Žídek v něm použil ghií, čili moje oblíbené pročištěné máslo . Dodává jídlu jedinečnou chuť a zlepšuje stravitelnost celého pokrmu. Ostatní použité suroviny též znám, ale spolu jsem je ještě nikdy nepoužila. Zvlášť kombinaci máku, kešu oříšků, kokosového mléka a zázvoru. Zajímala by mě výsledná chuť.
Přesto, že jídla z tohoto dílu relace byly kaloricky náročnější, jako inspirace rozhodně stojí za vyzkoušení. A výlet do „vzdušných“ lázní určitě také.
Komentáře