Vůně domácího chleba

Kdo má doma pekárnu na chléb, ví o čem mluvím, nebo možná také ne …

Když řeknu, že si doma peču svůj vlastní chléb, hned se mě všichni ptají, jestli jsem si koupila pekárnu. A na co?

Většina lidí, co znám, a koupili si domů pekárnu, si rovnou kupují směsi na chléb. To je už jen výhra. Mají sice čerstvý voňavý chléb, ale také s látkami, které tam vůbec nemuseli být.

Nemluvě o tom, že rozpis přípravy takového chleba je zhruba 3 hodiny i s pečením, což v žádném případě nestačí k tomu, aby v těstě proběhly všechny důležité procesy.

Já si představuji a také peču chléb takový, jaký se pekl někdy dávno, když ještě neslyšeli o kvasnicích. Ty sice urychlily jeho přípravu, ale za jakou cenu?

Ta dlouhá příprava kvásku, i samotné kynutí zadělané těsta, má pro stravitelnost chlebu dost zásadní význam. Samotná mouka obsahuje, kromě lepku, kyseliny fytinové i bílkoviny a různé minerální látky, které se díky dlouhému procesu kvašení pomocí kvásku lépe rozloží a tím se stávají pro tělo lépe využitelnými.

Nemluvě o tom, jaké „zázraky“ se dnes do chleba přidávají. Stačí si přečíst složení.

I já jsem ještě nedávno kupovala chléb, nejraději celozrnný, jen jsem marně hledala takový, co neobsahuje droždí, karamel a různé vylepšovadla či stabilizátory, a to všechno je problém. Tak jsem se rozhodla, že ať si ty barevné, voňavé a nadýchané „chleby“ prodávají, komu chtějí, ale já to nebudu. Já si svůj chléb upeču sama.

Začala jsem klasicky kváskem. Nejprve v prášku ze zdravého obchodu. Nebyla to žádná sláva, něco jsem asi udělala špatně, ale pokaždé, a zkoušela jsem to asi 3-krát, se mi na povrchu objevila plíseň. Tak jsem se rozhodla, že si kvásek založím sama. A podařilo se.

Bylo to jednodušší, než jsem si myslela.

Podobné články:

Vlasy se mi ježí na hlavě
Tak už to začalo. Předvánoční shon. Velký úklid. Velké nákupy....
Číst dále
Online prodej semen a osiv
Na podzim u mé babičky všude byly pečící plechy, pokryté...
Číst dále
Silničářský řez
Že znáte jarní řez stromů, letní řez peckovin, šiítův řez,...
Číst dále
Na dovolenou s autochladničkou
Na dovolenou jezdíme proto, abychom si odpočinuli. Nechceme mít žádné...
Číst dále
jabloň
Časný jarní řez ovocných stromů. Čemu svědčí,...
Když se začnou dny prodlužovat a sluníčko svítí stále intenzivněji,...
Číst dále
Záloha plynového kotle
Že se nevyplácí vsadit na jednoho koně, anebo dávat všechna...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..