Svačinový box – chutné a výživné jídlo na ven

S nástupem jara se opět začneme více vydávat do přírody nebo třeba trávit s dětmi čas na hřištích. Při každé takové příležitosti bychom měli pamatovat na výživné občerstvení třeba ve formě svačinového boxu. Ten nám může poskytnou energii a všechny potřebné živiny i na celý den. Jaké skupiny potravin by měl obsahovat? Přečtěte si, na co nezapomenout, a nechte se inspirovat třemi nápaditými recepty.
 

Situace vyvolaná pandemií covid-19 nás donutila omezit aktivity mimo domov, a to jak na dětských hřištích, tak v parcích, ale i ve školách a na pracovištích. Se začínajícím jarem a aktuálními změnami opatření se ale snad opět vydáme ven. Všude tam, kde plánujeme aktivně trávit více času, je dobré vzít s sebou chutnou svačinu plnou energie a látek, které naše tělo potřebuje.

Na správné poměry složek potravy se zaměřují odborníci z Ústavu výživy a potravin. Experti doporučují, aby z každé porce jídla tvořila polovinu zelenina. Druhá polovina by podle odborníků měla obsahovat rovnoměrně výrobky s vysokým obsahem bílkovin (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, suchá semena luštěnin) a zdroje sacharidů (celozrnné pečivo, obiloviny, rýže, brambory, těstoviny).

Všechny tyto složky jsou důležité, a proto stojí za to, aby se zmiňované proporce odrážely i v našich svačinových boxech. Velký význam během aktivního dne hrají bílkoviny, které dodáváme našemu tělu – právě ty nám pomáhají cítit se déle sytí. Dobrým zdrojem bílkovin je maso. Jaký z mnoha druhů vybrat?

Ve světle nedávných studií je rozumnou volbou tzv. maso bílé. Podíváme-li se na obsah živin v tomto mase, stojí za povšimnutí krůta,“ říká dr. Joanna Neuhoff-Murawska, dietoložka a odbornice programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“.

Níže představujeme tři návrhy, jak krůtí maso využít v receptech na chutná a výživná jídla, která si s sebou do svačinového boxu můžete zabalit.

Svačinový box pro 2 osoby
Jemné tortilly s krůtím masem a zeleninou

 

Složení:

● 4 celozrnné tortilly

● 500 g krůtích prsou

● červená a žlutá paprika

● salátová okurka

● ledový salát

● cherry rajčata

● řepkový olej

● mrkev

● řapíkatý celer

Volitelně – jednoduchá omáčka do tortilly:

● lžíce majonézy

● malý bílý jogurt

● 2 stroužky česneku

● trochu citronové šťávy

● pepř

● Krůtí maso nakrájíme na kostky a smažíme na předehřáté pánvi cca. 15 min.

 

● Mezitím omyjeme a osušíme zeleninu. Papriku nakrájíme
na kostky, okurku na podlouhlé kousky a cherry rajčata na polovinu.

 

● Tortilly rozložíme a vkládáme na ně smažená krůtí
prsa a zeleninu. Zabalíme a dáme na cca. 10 minut do předehřáté trouby, aby se jemně zapekla (díky tomu se při krájení nerozpadne).

 

● Podle chuti si můžeme rovněž připravit jednoduchou omáčku do tortilly, kterou si můžeme vzít s sebou do svačinového boxu v těsně uzavřené malé nádobě. Stačí do bílého jogurtu přidat protlačené stroužky česneku, přidat trochu citronové šťávy, lžíci majonézy, špetku pepře a vše promíchat.

 

● Do svačinového boxu přidáme také několik kousků mrkve a řapíkatého celeru.

 

 

 

Svačinový box pro 2 osoby

Sendvič s pečeným krůtím masem a barevnou zeleninou

 

Složení:

● jedno velké krůtí prso

 

Do marinády:

● sušené bylinky: majoránka, oregano, černý a bylinný pepř, sladká paprika

● 1 stroužek česneku

● 1 lžíce řepkového oleje

● sůl

 

Do sendvičů:

● 4 celozrnné kaiserky nebo grahamové housky

● máslo nebo majonéza podle chuti

● 4 plátky sýra, např. gouda

● brusinky z plechovky,

● slunečnicová semínka

● 4 listy ledového salátu

● velká hrst polníčku.

 

K tomu:

● jablka

● mandle

● kešu ořechy

● salátová okurka

● mrkev

 

● Den předem připravíme pečená krůtí prsa. Maso potřeme bylinkami (např. majoránkou, oreganem, bylinným pepřem, černým pepřem, paprikou, česnekem apod.). Aby se maso nevysušilo a koření lépe uvolnilo chuť, potřeme maso rovněž olejem. Lehce osolíme.

 

● Ochucená krůtí prsa vložíme do žáruvzdorné nádoby, zakryjeme plastovým sáčkem a dáme na pár hodin do chladničky.

 

● Po několika hodinách odstraníme sáček, krůtí maso v žáruvzdorné nádobě dáme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C cca 90 minut.

 

● Druhý den celozrnné pečivo překrojíme na půl
a podle chutí jemně potřeme máslem nebo majonézou.

● Na jednu polovinu dáme salát, přidáme plátek krůtího masa, žlutý sýr, brusinky, slunečnicová semínka. Pokryjeme polníčkem a přiklopíme druhou polovinou pečiva. Sendviče pak překrojíme na polovinu a vložíme do svačinového boxu.

 

● Zbylé přihrádky svačinového boxu můžeme naplnit např. kousky jablek, hrstí mandlí nebo kešu ořechů, nakrájenou okurkou nebo kousky mrkve.

 

Svačinový box na dětské hřiště pro dítě a rodiče

Krůtí muffiny se zeleninou a svačinka „do ruky”

 

Složení:

● 400 g krůtích prsou

● ječné kroupy (1 sáček)

● mrkev

● cuketa

● petrželová nať (svazek)

● 3 lžíce mouky

● 2 vejce

● sůl, pepř podle chuti

● červená, zelená, žlutá paprika

● cherry rajčata

● ředkvičky

● Troubu nastavíme na 180°C. Zeleninu nastrouháme na
hrubém struhadle a petrželku najemno nasekáme. Krůtí
maso nakrájíme na malé kostičky. Ječné kroupy uvaříme, scedíme a necháme zchladnout. Všechny ingredience smícháme a přidáme mouku, vejce a koření. 

● Výslednou hmotu vložíme do forem na muffiny
a pečeme při teplotě 180°C asi 25 minut.

 

● Kromě muffinů zabalíme do svačinového boxu také např. papriku nakrájenou na proužky, cherry rajčata nebo ředkvičky.

 

 

Více kulinářských inspirací a materiálů týkajících se programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality” najdete na www.wingsofquality.eu.

Projekt „Krůta z Evropy – pod křídly kvality” je informačně-propagační program, jehož účelem je zdůraznění zvláštních vlastností evropské produkce a charakteristiky evropských zemědělsko-potravinářských výrobků na vnitřním trhu EU. Přísná pravidla a postupy EU, a interní předpisy členských států garantují vysokou kvalitu evropského drůbežího masa. Úkolem kampaně je vzdělávání spotřebitelů v rozsahu nutričních hodnot a kvality krůtího masa.

Podobné články:

Chcete opravdu zhubnout? Jezte
Komu se podařilo zhubnout díky redukční dietě, zároveň si váhu...
Číst dále
Mořská sůl s kyanidem
I vy jste ve své sláncey vyměnili klasickou sůl za...
Číst dále
Kolik sklenic úrody máme?
To se nás ptají přátelé a známí, když se stočí...
Číst dále
Vyseli jsme papriky pro novou úrodu
Konec ledna je termín, kdy by se v našich končinách...
Číst dále
zemolez
První letošní ovoce
Květen se přehoupl do své druhé poloviny. V zahradě už...
Číst dále
Luštěniny naše každodenní, nebo ne?
Naši předkové prý jedli luštěniny téměř každý den. Že je...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..