Stévie – sladká novinka v naší kuchyni

Kvalitní zralé ovoce, ideálně vlastnoručně vypěstované, chutná úžasně. Je dostatečně sladké i šťavnaté. Pokud chci z něj mít dobrý džem nebo pečený čaj, přidat trochu něčeho sladkého se mi tam jaksi žádá. Bílému cukru se ze zásady vyhýbám, ale ani třtinový není žádná výhra. Med je výborný na zpracování za studena, nebo občas do nějakého perníku. A umělá sladidla? Ani náhodou! Co tedy použít? No přece stevii!

Zázračná rostlinka

O této rostlině a její sladkých lístcích jsem se dozvěděla ještě minulý rok. Jmenuje se Stevia rebaudiana, nebo Stévie cukrová. Pochází z Jižní Ameriky, kde se po staletí používá jako sladidlo i lék. Oblíbená je také v Japonsku, Číně či USA. Tento víceletý keř dorůstá do výšky 30-60 cm. Sbírají se sladké lístky. Ty se následně suší. A právě sušením se jejich sladivost ještě zvyšuje. Používají se v celku, případně drcené. Stévie je až 200 krát sladší než klasický řepný cukr. Stačí jí tak na oslazení nepatrné množství. Navíc nezpůsobuje zvýšení hladiny glukózy v krvi. Právě naopak, stabilizuje ji. Tím výrazně pomáhá pacientům s cukrovkou. Nemá žádnou kalorickou hodnotu. Vhodná je tedy pro lidi s nadváhou nebo pro ty, kteří mají rádi sladké, ale chtějí si udržet svou hmotnost. Podporuje trávení a nezpůsobuje zubní kaz. Při použití zvenčí oceníte její výrazné hojivé účinky. Například po bodnutí hmyzem, při aftech nebo při akné. Dost podstatný je i fakt, že při zkoumání nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky. Zkrátka ideální sladidlo.

Jenže sehnat ji u nás byl dlouhou dobu problém. V lékárně byla dostupná jen ve formě kapek. Ale tyto byly schváleny pouze k zevnímu použití. Doporučovali se pro svůj hojivý a protibakteriální účinek na potírání dásní a výplachy dutiny ústní. Použít je jako sladidlo se tím pádem lidé báli. V listopadu minulého roku však přišla změna. Evropská komise povolila zpracování stévie pro potravinářské účely. Dnes si tak můžeme koupit výrobky ze stévie už i u nás. Kromě zmíněných kapek jsou dostupné i sušené lístky v prášku nebo koncentrát.

stévie koncentrát

sladká zásilka

Jak Stevií sladit

Koncentrát má sladivost až 300 krát vyšší v porovnání s klasickým cukrem. V praxi to znamená, že jeden gram koncentrovaného prášku se sladivosti vyrovná 300 gramům cukru. A právě tento mě zaujal nejvíc. 100 gramů za 570 korun i s poštovným. Přišel v obálce do tří dnů.

stévie prášek

těchto 10 gramů = 3 kila cukru

Jemný bílý prášek v plastové nádobce. Když jsem ho otevřela, došlo mi, že jsem to asi přehnala. Navážit jeden gram na běžné kuchyňské váze nebude tak jednoduché. A když budu chtít nahradit méně než 300 gramů cukru? Co potom?

Hm, vypadá to tak, že sladit práškem ze stévie se nejprve budu muset naučit …

2 komentáře “Stévie – sladká novinka v naší kuchyni

  1. Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

    Stevii jsem pred cca tremi lety poridil dedeckovi trpicimu cukrovkou. Tehdy jsem sehnal susenou rostlinku. Dnes jsem v jednom marketu objevil tabletky stevie mezi umelymi sladidly (ktere bych v zivote dedeckovi nedoporucil, zel konzumuje je). Takze zde odpada prodlem s davkovanim. Cena 70 Kc za 140 tablet (1 tableta = 1 kostka cukru)

    1. Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP
      Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

      Skvělé řešení pro šálek kafe nebo čaje. A i to jen tehdy, pokud nechcete sladit o trochu více nebo o trochu méně.

      A do pečení? „Dáme tři tablety stevie do moždíře…“ 😉

      Myslím, že prášek i tablety mají své místo, každé v jiném použití.
      Ovšem cenově co vyjde lépe?

Napsat komentář: Olinka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..