Mandlová mouka jako superpotravina: začněte péct zdravěji

Když se britská BBC rozhodla dát před třemi lety dohromady žebříček 100 nejzdravějších potravin světa, v jeho čele se ocitly mandle. Jak často jsou ve vašem jídelníčku? Více mandlí do stravy vám pomůže přinést mandlová mouka.

S řadou superpotravin kolem nás neumíme pracovat. Nemusí nám vonět, jsou finančně předražené, často nám třeba nechutnají. Přitom mnoho zdravých potravin máme kolem sebe, přímo na zahrádkách – svých či našich babiček, nebo prostě u nás zdomácněly a rozhodně nejsou nedostupnými. Takovou superpotravinou jsou mandle.

Mandle sice můžeme chroustat jako oříšky, ale ideálnější je najít pro ně další uplatnění. V tom nám pomůže především jejich zpracování do podoby mandlové mouky. Ta neobsahuje žádný balast, ale jde skutečně o 100% mandle rozemleté do jemné podoby. Běžně si ji doma z mandlí nevyrobíme. Nemáme vhodné mlýnky. Mandlová mouka z neodtučněných mandlí je navíc pro mnoho použití příliš tučnou. Obsahuje totiž až 50 % tuku. Hodí se pro studenou kuchyni a různé nepečené cukroví, častěji se však používá mouka odtučněná. Ta se vyrábí z mandlí, ze kterých se nejdříve vylisuje olej a až následně se mandle umelou na jemnou mouku. Tato pak již obsahuje pouhých 10 % tuku, což je dostatečné pro zachování jejich veškerých zdravotních benefitů, současně je však vhodnější pro pečení. Obě varianty mandlové mouky pak bývají k dispozici jako mouka z neloupaných, ale i z loupaných, tedy tzv. blanšírovaných mandlí.

Mandlová mouka mění kuchyni

Dělá ji zdravější, ale i chuťově zajímavější. Některé cukrářské výrobky a dezerty by se bez ní vůbec neobešly. Na mandlové mouce jsou založeny třeba makronky. Vyrábí se z ní marcipán. Z mandlové mouky ale napečete mnoho dalších sladkých i slaných dobrot a v podstatě se jí dá zcela, nebo částečně nahradit jakákoliv mouka. Výhodou té mandlové však je, že perfektně funguje pro nepečené dorty, cukroví a korpusy.

Co upéct a neupéct z mandlové mouky?

Mandlová mouka se hodí na nepečené cukroví a sušenky, do kterých je možné přidat i další ořechy. Je skvělá na low-carb i RAW dezerty. Perfektní základ vytvoří korpus z mandlové mouky (nepečený i pečený) pro cheescake i pro různé ovocně-želatinové dorty. Patří k vánočnímu pečení. A to nejen když si chcete vyhrát s marcipánem. Je důležitou pro vosí hnízda i skvělou pro vanilkové rohlíčky. Jenomže s experimenty můžete zajít i dál. Co byste řekli na pizzu z mandlového těsta?

Podobné články:

Prostor pro oslavy a akce na zahradě
Loni jsme koupili novou zahradu a přesto, že jsme měli...
Číst dále
Čokoláda může prospívat našemu zdraví
Odborníci dnes už mají v otázce působení čokolády poměrně jasno. Je...
Číst dále
Jak úspěšně zlikvidovat zázvor
Při sledování programu s prý dobrými radami pro domácnost si...
Číst dále
Chcete jedinečné kolo, které vás bude reprezentovat?...
Jízda na kole je ohromně populární sport, který uchvátil lidi...
Číst dále
Kam pro čerstvou zeleninu
Jídlo uvařené z čerstvých surovin chutná jinak. Chutná dobře. I...
Číst dále
Uzená šunka z obchodu? Utíkejme...
Ať už je člověk věřící nebo ne, jaksi intuitivně na...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..