Majonéza? Nebo co to vlastně jíme?

Znáte to šílenství před Velikonocemi. Nejprve uklidit a pak nakoupit, napéct i navařit, abychom za čtyři dny hladem nezemřeli. Abychom si práci zjednodušili, kupujeme polotovary a někdy i hotová jídla. Když nám ještě v podvědomí zní reklama o tom, jaké je to zdravé a chutné, no nekupte to.

Davová psychóza v obchodě zapracovala. Majonéza za akční cenu byla v každém košíku. I v mém.

Rozhodla jsem se. Přítel udělá bramborový salát. Alespoň něco nemusím dělat sama.

Suroviny jsem mu pěkně nachystala. Brambory, vajíčka i zeleninu uvařila, očistila. Ostatní už zvládne sám. Včetně závěrečné tečky. Ochucení.

Salát byl výborný. I když ho dělává jen dvakrát do roka, přítel postup nezapomněl. No nedalo mi nepodívat složení toho „zázraku“, co tam přidal skoro na konec, aby se to celé spojilo.!

majolenka hellmanns

Ale majonéza to nebyla, protože ta akciová věc, co jsem koupila se jmenuje „majolenka“.

Uvědomili jste si někdy ten rozdíl?

Já ze začátku také moc ne, protože z dětství si na nic takového jako majonéza nepamatuji. Ale přítel jako malý chlapec pomáhal mamince v kuchyni často. Majonézu dělal sám. Po kapkách přidával olej ke žloutkům za stálého šlehání dokud hmota nezhoustla. Přidala se ještě sůl a bylo hotovo.

Ve staré kuchařce od mé maminky vydané v roce 1965 jsem našla rozpis na přípravu majonézy tak, že na 1 žloutek připadá cca 1-2 deci oleje. Tehdy se ještě nepoužívaly finty typu: „jak z vody vyrobit majonézu“.

Nebo majolenku.

Přitom je to tak jednoduché. Trochu se pozmění název, tím pádem i složení, spustí se masivní masírování mozků, (rozuměj reklama), a už to fičí.

Už to lidé kupují.

A co jsem to vlastně koupila?

Podle kuchařky by měl být poměr žloutku: oleje asi 1:2-3

majolenka obsahuje oleje prý 77%, kdyby tam do 100% byl jen žloutek, bylo by to OK, ale není.

Žloutku obsahuje „až“ 3%. Těšme se, budeme mít méně cholesterolu, nebo ne?

A co ty další obsažené „suroviny“?

Voda. Nač je asi tak v majonéze voda. To netuším, ale důležité je, že je přece levnější než žloutek. Takže cena může být nižší. Pro výrobce.

Dvě aroma, antioxidant. Hořčice je málo, chuť třeba ještě zvýraznit, no ne?

Pravdou je, že si lidé zvykli na výraznou chuť průmyslově vyráběných jídel. Zapomněli na to, jak chutnají jednotlivá jídla a když jídlo nemá výraznou chuť, je pro ně fádní. Problém je v tom, že všechny umělé přísady jsou pro naše tělo zbytečná zátěž, které se bude muset nějak zbavit. Použije na to energii a my budeme unavení a ospalí. A to jsme určitě nechtěli.

Jediným řešením je číst složení na obalu a nekupovat takové blafy. No a když se to přestane kupovat, výrobce to přestane vyrábět.

3 komentáře “Majonéza? Nebo co to vlastně jíme?

  1. Google Chrome 44.0.2403.130 Google Chrome 44.0.2403.130 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/44.0.2403.130 Safari/537.36

    Souhlasím, lidé už neumí ocenit zdravé a hlavně „pravé“ jídlo….ty falešné umělotiny považují za nejchutnější variantu stravování a když jim naservírujete dobré jídlo ze zahrádky ohrnují nos 🙁 je to smutné…pak nemá být tolik nemocí…navíc odvyknout těm blafům není žádná legrace….já začaala měnit jídelníček cca před dvěma roky a dodnes mě přepadají záchvaty abstinenčních příznaků…nejvíc asi po glutamátu…ale nikdo mi nevymuví, že i ostatní látky v jídle nezpůsobují závislost

Napsat komentář: Andrea Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..