Odborníci dnes už mají v otázce působení čokolády poměrně jasno. Je zdravá. Obsahuje celou řadu prospěšných látek, která nám navodí dobrou náladu. Není divu, že si na ní v tekuté podobě pochutnávali už staří Mayové a Aztékové, kteří podivnou moc kakaových bobů objevili snad už před 2,5 -3 tisíci lety. Svědčí o tom i archeologické nálezy.
Kakaové boby, z nichž čokoláda pochází, používali v rozmezí od cca 7. až do 16. století Indiáni i jako platidlo, což jednoznačně potvrzuje, jak moc ceněné boby byly. Popíjet z nich vyrobený nápoj směli jedině vyvolení z řad starých Aztéků a Mayů, prostým lidem ho nebylo dopřáno. Srkali ho během svých rituálních obřadů. Jejich hořký a pěnivý nápoj by nám ale asi moc nechutnal, protože čokoláda měla tehdy do své dnešní podoby ještě hodně daleko. To ale nic nemění na tom, že aztécký náčelník Montezuma, žijící na přelomu 15. a 16. století, byl schopen denně vypít klidně i čtyřicet šálků tohoto povzbuzujícího nápoje. Španělští dobyvatelé Nového světa se na počátku 16. století seznámili s kouzlem tmavého nápoje a Hernán Cortés (1485–1547) ho přivezl společně s kořistí ze svých výprav zpět do Evropy. Postupem doby jí Evropané přišli na chuť a rozšířila se po celém kontinentu. Zatím ale byla stále jenom tekutá, pevná forma v podobě první trochu nepovedené hrudkovité tabulky se objevila teprve v roce 1847.
Pochoutka plná vitamínů
Přestože čokoláda měla dlouhou dobu pověst potraviny, po které se přibírá, ukazuje se, že takový pohled na tuto pochoutku je velmi jednostranný a nedokonalý. Chceme-li charakterizovat čokoládu, potom bychom se na ni měli podívat jinýma očima než dosud. Konzumujete-li kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, naopak svému tělu dodáváte množství zdraví prospěšných látek, ale nepřibíráte. V čokoládách s obsahem kakaa od 65 % najdete především velké množství antioxidantů, například vitamin C a E, ale také prvek selen. Tyto antioxidanty předcházejí poškozování buněk. Dále v tabulce skutečně kvalitní čokolády najdete i vápník, železo, draslík, hořčík a fosfor i vitamíny B1, B2, PP, E a vlákninu. Čokoláda vám také pomůže v boji proti překyselení organismu.
Nejlepší je obsah kakaa kolem 70 %
Jednoznačně pozitivně působí čokoláda například na centrální nervový systém. Posiluje organismus, má protistresové účinky, zvyšuje imunitu, ale naopak nezvyšuje cholesterol. Nejlepší jsou čokolády s obsahem kakaa cca kolem 70 %. Čokoládové tabulky s vyšším obsahem kakaa, dosahující 80 % či dokonce více, už nemusí být pro každého stravitelné, pro někoho se mohou stát příliš hořké. Dietologové se shodují na tom, že si klidně můžete beze strachu dopřát denně 30 gramů kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa a budete naprosto spokojení. Rozhodně tímto krokem neohrozíte svoji štíhlou linii a sami sobě jenom prospějete.
Komentáře