Hledáte osvěžení či povzbuzení? Pro mnohé je jím obyčejné posezení s šálkem dobrého nápoje. A přestože vám teď jistě napadne právě šálek kávy, já mám na mysli něco mnohem lahodnější. Je to úplně obyčejný a přitom jedinečný nápoj starý tisíce let. Černý čaj.
Pravý černý čaj je opravdový poklad. Tvoří ho sušené lístky čajovníku čínského. Pěstuje se nejvíce na Srí Lance. Po ručním sběru se křehké lístky suší a následně nechávají fermentovat. Tímto postupem se dosáhne jemná a zároveň typická chuť a vůně, kterou je černý čaj charakteristický. Co je však velká výhoda, všechny tyto vlastnosti si díky tomuto postupu uchovává po dobu několika měsíců až let.
No není to jen vůně a chuť, která láká milovníky černého čaje. Jsou to i povzbudivé či léčivé účinky látek, které černý čaj obsahuje. Z těch nejznámějších je to hlavně kofein a množství antioxidantů.
Ze sušárny do šálku
Pokud si chceme vychutnat ten svůj šálek osvěžujícího černého čaje, máme několik možností. V první řadě se musíme rozhodnout, zda si budeme čaj cedit nebo zvolíme jednodušší řešení. V takovém případě máme k dispozici černý čaj v sáčcích různých tvarů. Ať už si vyberete kolečko, čtvereček nebo pyramidky, zalijte ho určitě horkou vodou. Jen tím si zajistíte, že se vám do šálku dostanou ty nejlepší ingredience.
I když je černý čaj nejlahodnější zcela natur, tedy bez jakékoliv příchutě, kdo má rád, může si ho i přisladit trochou medu. Nebo ho zjemnit kapkou mléka a ocitnout se tak alespoň obrazně v daleké Anglii.
Chuť a lahodnost černého čaje si můžete vylepšit i výběrem servírovací nádoby. A přestože i černý čaj servírovaný ve skleněném poháru možná nevypadá špatně, přece jen je porcelánový šálek mnohem vhodnější. Nejen že v něm černý čaj vydrží dlouho správně teplý, ale i jeho vůně může ideálně rozvinout. Vy si tak můžete černý čaj náležitě vychutnat v pohodlném křesle třeba na letní terase.
Komentáře