web analytics
Zář 302013
 
nachlazení

S nástupem sychravých podzimních dnů nás stále více ohrožuje rýma, nachlazení a chřipka. Jak jim předcházet? Je to překvapivě jednoduché, dokonce ani nemusíte chodit do lékárny, stačí jenom prohledat doma spíž nebo zajít do obchodu s ovocem a zeleninou.

Bez jakých pomocníků se při prevenci proti bacilům neobejdeme? Pojďme si posvítit na ty nejúčinnější a nakonec přidejme i pár zásad, které je dobré na podzim dodržovat.

Využijte schopností přírodních antibiotik

Nepatříte-li mezi jeho nesmiřitelné nepřátele, zařaďte do své stravy česnek. Má antibakteriální účinky a používá se jako přírodní antibiotikum. Pořádná česnečka nejenom zahřeje v žaludku, ale pomůže také čelit případným infekcím. Stejně dobře poslouží i česnekové pomazánky. Nejlepší je konzumovat česnek v syrové podobě, protože při tepelné úpravě ztrácí část své účinnosti, ovšem ne každý to zvládne.

Vitamín C a zázvor

zelenina Zásobujte se vitamínem C. Spoustu přírodního vitamínu C obsahuje například zelí. Nejlepší je, když máte svoje dobré naložené. Uvařte si pořádnou zelňačku, která vás nasytí i zahřeje. Podobnou zásobárnou vitamínů je také křen a červená řepa. Hodí se k masům, kde jejich ostrou chuť zjemníte nastrouhanými jablky. Také vlažný čaj s pořádnou dávkou čerstvě vymačkaného citronu není k zahození. Můžete si do něj přidat i čerstvý na plátky pokrájený zázvor a případně lehce přisladit medem nebo třtinovým cukrem. Podobnou zbraní je i bezový a mátový čaj.

Síla cibulového čaje

Komu se nesvírá pusa při představě chuti cibulového čaje, může to zkusit i s ním. Stačí nakrájet cibuli na čtvrtky a vložit do hrnce se studenou vodou. Vodu potom přivedeme k varu, odstavíme z plotny a necháme stát a asi 20 minut. Potom vylouhovanou cibuli vyhodíme. Čaj můžeme osladit a před vypitím přihřát.
Jiný recept říká zasypat cibuli na řezu krystalovým cukrem a nechat z ní vytáhnout všechnu šťávu a tu pak po lžičkách pít.

Omezte mléko a kloktejte sůl

Jste-li už nachlazení nebo máte pocit, že na vás něco „leze“, omezte mléko, nebo ho na čas úplně přestaňte pít. Překvapuje vás naše rada? Lékaři se shodují na tom, že mléko a mléčné výrobky zahleňují tělo. Proto mohou prodloužit dobu, kdy vaše tělo bude s rýmou nebo infekcí bojovat.
Naopak k odhlenění vám pomůže sůl, především mořská. Rozpusťte malou špetku v hrnku plném teplé vody, nasajte ji do nosu a následně vysmrkejte. Zánět nosohltanu se vám vyhne. Stejně dobře může zředěným solným roztokem i kloktat v krku.

Odpočívejte a nepřeceňujte se

Nepřeceňujte své síly. Najděte si čas na odpočinek. Pokud se budete přepínat, tělo brzy řekne stop. Je-li venku alespoň trochu hezky, vyrazte na sluníčko. Procházka na čerstvém vzduchu vám zajistí dobrou náladu. K posílení imunity slouží otužování, ale pozor v podzimních dnech, kdy je tělo oslabené a chystá se na zimu, s ním nezačínejte! Zkuste to příští léto. Dostatek spánku také hodně pomáhá. Nezapomínejte na pravidelné větrání a v místnostech, kde pobýváte, zbytečně nepřetápějte. Také nezapomínejte na to, mít nohy v teple.

  Jeden komentář na “Sychravým dnům navzdory: Jak předcházet nachlazení?”

  1. Google Chrome 38.0.2125.104 Google Chrome 38.0.2125.104 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/38.0.2125.104 Safari/537.36

    Přesně, vitamín C, zázvorový čaj a pravidelné užívání hlívy ústřičné s tradičníma bylinkama, takhle bojuju s nemocemi já, na podporu imunity úplně ideální a hlavně osvědčená kombinace!! Díky obsahu bylinek taky podporuju trávení, cévy a čistím organismus.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)