Špaldová polévka jako účinný životabudič

špalda

Skolila vás v posledních dnech viróza? Bolí vás hlava, máte zvýšenou teplotu a jediné, co vás zajímá, je teplá postel? Tělo prý tehdy říká: „Je čas odpočinout si.“ Pokud však nechcete celé dny strávit vyleháváním v posteli, zkuste si navařit špaldovou polévku. Pokud tak učiníte, budete překvapeni, jak rychle se vaše tělo zotaví.

 

 


Recept na tuto dobrotu jsem objevila před lety v knize „Život podle Luny“. Jejím základem je mletá špalda. Tedy špaldová mouka nebo špaldový šrot. K tomu trochu cibule, sůl, máslo a bylinky. Já jsem ji však ještě vylepšila o strouhanou mrkev a čerstvý česnek. Takto je opravdu úžasná.

suroviny na špaldovou polévku

Zázračná obilnina

Zařadit špaldu do svého jídelníčku bychom měli co nejčastěji. Tato skvělá obilnina totiž obsahuje všechny důležité živiny, které naše tělo potřebuje. A navíc, v ideálním poměru. Přitom vůbec nezáleží na tom, zda použijete vločky, šrot nebo jemně mletou mouku. Její posilující a léčivý účinek se projeví již při konzumaci jeden až dva krát za měsíc.

hotová polévka

Špaldová polévka jako lék

Léčivou špaldovou polévku připravíte úplně jednoduše. Tady je recept.
V hlubším hrnci na troše másla opražte 2 menší nebo 1 větší cibuli . Když trochu zesklovatí, přidejte 1 velkou mrkev nastrouhanou nahrubo a pokračujte v smažení. Když už cibule dostane světle hnědou barvu, přisypte do hrnce cca 5 polévkových lžic hrubé špaldové mouky . Chvíli míchejte a pak postupně za stálého míchání metličkou na sníh přidejte 1 až 2 litry vody . Podle chuti osolte, opepřete mletým pepřem a libečkem . Nechte vařit minimálně 20 minut. Po odstavení do polévky přidejte 2 stroužky lisovaného nebo strouhaného česneku a trochu pažitky. Může být i petrželka.
Hotovou polévku podávejte co nejžhavější a pak hurá do postele. Vypotit se, samozřejmě.
Podle již zmíněné knihy vás tato polévka postaví na nohy, ať by vás skolilo cokoli. Mohu potvrdit. Funguje to.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..