Špalda – léčivá a posilující obilovina

Trápí vás alergie na pšenici? Cítíte se slabí a vyčerpaní? Potřebovali byste se ohřát, posílit či prostě jen rozveselit? Zkuste sáhnout po špaldě. Možná budete příjemně překvapeni.

Špalda jako obilovina je známá už několik tisíciletí. Kdysi se pěstovala v zemích Blízkého východu. No i na území dnešní Evropy. Patří mezi nejstarší a zároveň nejméně šlechtěné druhy obilovin. Je velmi nenáročná. Zato odolává nejen mrazu, ale například i toxinům ze životního prostředí či dokonce radioaktivnímu záření. Údajně jako jediná plodina zůstala nepoškozena po atomovém výbuchu v Černobylu. A všechny tyto výhody má díky několika vrstvám obalů, takzvaných plev, které ji chrání.

Čím nám prospívá špalda

Pokud nahradíte veškerou bílou pšeničnou mouku špaldovou, jako já, získáte tím více, než byste čekali. Mírná změna barvy pečiva je jen začátek. Jemná, skoro oříšková chuť, pokračování. No a výživová hodnota špaldy je to, proč se vám to celé vyplatí.

Špaldové zrno, jako jedno z mála obilných zrn, obsahuje všechny pro člověka důležité živiny. A to ve všech svých vrstvách rovnoměrně. Proto vůbec nevadí, ani když je vysoce vymleté. Čili když je zbavené vrchních vrstev a zůstala z něj už jen jemná bílá mouka. Ani tato však není k zahození. Kaše z ní uvařená prospívá i malým dětem. Můžete jí nahradit jejich mléčnou výživu. Na rozdíl od krupice z pšenice, ta špaldová nezahleňuje. Je lehce stravitelná, ale sacharidy se z ní uvolňují postupně. Budete dlouho sytí a nemusíte se bát přibírání. Pro svůj nízký glykemický index je vhodná pro diabetiky, lidi s oslabenou imunitou i s trávicími problémy. Tělo dokonale využije i množství kvalitních bílkovin a vhodných tuků. Výsledkem je celkové posílení nejen nemocných, ale i zdravých.

špaldové zrna

moje domácí zásoby z českých zdrojů

Co se týče vitamínů, špalda je zdrojem hlavně vitamínu B1, tedy thiaminu, a vitamínu B3. Obsahuje také minerály jako vápník, hořčík, mangan nebo železo. Nezanedbatelné je i množství vlákniny. Ta nám pomáhá s vyprazdňováním a zbavováním se toxinů.

V jaké formě se dá špalda koupit?

Já mám nejraději samotné zrno. Nejlépe v bio kvalitě. Dá se využít na několik způsobů. Můžete ho uvařit celé, rozemlít na mouku nebo z něj udělat vločky. Koupit se však dá i hotová mouka, vločky či těstoviny.

Co se špaldou v kuchyni?

Celá zrna se nejčastěji vaří. No mohou se nechat i naklíčit. Já je před vařením nechávám namočené tak 12 hodin. Potom je uvařím v tlakovém hrnci 45 minut se špetkou soli, případně kouskem řasy wakame. Uvařené pak používám jako polotovar. Buď na „rizoto“ nebo na zahuštění polévky. Rozmixované jako základ kaše na sladko. Pokud je uvařené umeleme na mlýnku na maso, získáte výbornou „lepivou“ směs na knedlíky. Stačí přidat opražené cibulku, kousky sýra či šunky, trochu petrželky a vytvarovat kuličky. Tyto už pak nemusíte vařit. Stačí je mírně napařit a příloha je hotová.

špaldové rizoto

moje špaldové rizoto

Můj recept na špaldové rizoto s hříbky Shiitake

Inspirací při přípravě tohoto jídla byl minulý díl „Nebíčka v papuľke“ s Jardou ŽÍDKEM. Díky němu mám i pro vás dobrou zprávu. Špalda se opět pěstuje i na Slovensku. A dokonce v kvalitě bio. Takže tři krát „hurááá!“

A teď ten recept

Potřebujeme cca 200g špaldových krup. Ty si uvaříme ve slané vodě, můžeme je předtím orestovat na troše olivového oleje nebo ghí. Vaří se cca 30 minut. Že jsou hotové poznáte tak, že zrníčka zůstanou popraskané. Hrst sušených čínských , podotýkám, že léčivých hub , namočíme na půl hodiny do studené vody. V hlubší pánvi si orestujeme cibulku , přidáme namočené a vyždímané houby. Mírně podusíme. Můžeme přidat ještě trochu hrášku a nakonec smícháme s uvařenými špaldovými kroupami. Vrch můžeme posypat strouhaným sýrem.

Jeden komentář u “Špalda – léčivá a posilující obilovina

  1. Firefox 17.0 Firefox 17.0 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:17.0) Gecko/20100101 Firefox/17.0

    Dobrý večer, ze špaldy používám už druhý rok špaldovou bio kávu instatní. Jinak špaldu jako takovou na choroby slinivkové a žlučníkové, mám zakázány. Měla jsem ji ráda, ale, co nadělám, že ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..