web analytics
Led 142014
 

Otázku, jaký je rozdíl mezi droždím a kváskem, dostávám poměrně často. Lidé si totiž tyto pojmy dost často pletou. Nechápou, proč jsou nutné dva názvy, když i tak jde o totéž. Ať už peču s droždím a nebo s kváskem, těsto vždy kyne, pak se peče a výsledkem jsou buchty nebo chléb. Rozdíl mezi droždím a kváskem však přece jen je. A to dost podstatný. A nejedná se jen o výslednou chuť, barvu či konzistenci pečiva.

 

Kvásek se na pečení chleba používal už v dávných dobách. Ale ten původní obsahoval jen mouku a vodu. Po jejich smíchání se ve hmotě začaly množit kvasinky. Ty částečně rozložily mouku, aby se stala lépe stravitelnou. A po zhruba třech dnech se z hotového kvásku mohl péct chléb. Tento proces se zdá být zdlouhavější, ale tvoří se při něm bakterie mléčného kvašení. Ty nejen že zlepšují stravitelnost takového chleba, ale podporují také střevní mikroflóru a tím samozřejmě naši imunitu. Primárním úkolem kvašení je rozložení lepku a jiných, těžko stravitelných složek obilí a vedlejším efektem jsou bublinky.

Jenže takový postup, ačkoli je zdravější, je i pracnější a déle to celé trvá. Proto bylo třeba vymyslet cosi rychlejší. Jednodušší. A tak přišly na řadu kvasnice.

Droždí jako rychlá volba

Na výrobu jednoduchého kvásku tedy stačí mouka a voda. Bakterie se už pomnoží samy. Z čeho se však vyrobí ta nepříliš vábně vonící hrudka, zvaná droždí, za pomoci které mouka s vodou tak záhadně rychle nakyne? Ví to někdo z vás? Pokud nejste přímo z výroby, dozvíte se jen, že je receptura jakési „tajemství šéfkuchaře“. Probíhá v obrovských tancích, téměř bez dotčení lidské ruky. A jaké přídatné látky se přitom používají, to raději ani nechci vědět. Mně úplně stačí, že když použiji na kynutí těsta droždí, celý proces probíhá příliš rychle. Mouka se nestihne dostatečně rozložit a ani tělo ji nedokáže dobře strávit. Primárním úkolem kvasnic je těsto nafouknout, naplnit bublinkami. O nějakém zpracování lepku v mouce nebo o podpoře imunity nemůže být ani řeči. A taky nemluvím o tom, že pokud si kupujete klasický chléb s droždím, většinou si kupujete i pořádnou dávku všelijakých zlepšovátek. Ještě se stále divíte, že kde se bere takové množství lidí alergických na lepek, tedy caliatici ?

Živé bakterie každé jiné

Jaký je tedy rozdíl mezi droždím a kváskem? Především v těch bakteriích. Zatímco v kvásku z mouky a vody najdete bakterie mléčného kvašení, čili nám prospěšné bakterie, zlepšující imunitu, tak v kvásku z droždí jsou bakterie tzv. alkoholového kvašení. Tyto naše trávení zbytečně zatěžují a způsobují mimo jiné překyselení organismu.

I kvasnice i kvásek se prodávají také jako sušené. Přidáte vodu a rozděláte, tím bakterie aktivujete. Vysušit se dají i jedny i druhé. Důležité je to, které bakterie vám po přidání vody „ožijí“. Jestli ty prospěšné nebo „sprinterky“.

Proč myslíte, že kvásek se v minulosti předával dcerám při vdávání jako rodinný poklad?

  4 komentáře na “Rozdíl mezi droždím a kváskem”

  1. Firefox 39.0 Firefox 39.0 Windows 8.1 x64 Edition Windows 8.1 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0

    Dobrý den, moc zajímavý článek. Ráda bych se zeptala. Používá se kvásek pouze pro pečení chleba či jím lze nahradit droždí i v kynutém těstě např. na langoše, ale i na sladké pečivo jako buchty? Na co vše ho lze využít? Děkuji za odpověď.

    • Firefox 43.0 Firefox 43.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:43.0) Gecko/20100101 Firefox/43.0

      ano kvasok kludne mozete pozit aj pri peceni buchiet….sladkeho kysnuteho ceta alebo langosou alebo dokonca lievancov.Kysnutie sice trva trocha dlhsie ale da sa to.

  2. Google Chrome 49.0.2623.112 Google Chrome 49.0.2623.112 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/49.0.2623.112 Safari/537.36

    Dobrý den, prosím, může mi někdo vysvětlit, jak je to s těmi zdraví prospěšnými a neprospěšnými bakteriemi, přece při pečení stejně uhynou, ne?

    • Firefox 48.0 Firefox 48.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:48.0) Gecko/20100101 Firefox/48.0

      Ano, varem nebo pečením uhyne většina bakterií. Co ale zůstává, jsou jejich produkty. A o tom celý článek je.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)