web analytics
Srp 142013
 
Recepty po babičce jsou zdravé!

Možná vám bude připadat tohle tvrzení kacířské, ale je to tak. Ano, naše babičky vařily a jedly mnohem zdravěji než my. Jedly totiž poctivě a dobře, neplýtvaly a vyvarovaly se jalových náhražek, chemických barviv a konzervantů. A to se o nás bohužel říci nedá.

O husu se podělila celá rodina

Mýtus, že kuchyně našich babiček je nezdravá, často mylně přetrvává. V dnešní době sledujeme moderní trendy v kuchyni a chceme jíst pokrmy s co nejmenším podílem tuku a cukrů. Když se řekne babiččina kuchyně, mnoha lidem se vybaví propečená mastná husa nebo hojně pocukrovaná bábovka. Jenže právě taková jídla byla v dobách našich prapředků spíše výjimkou než pravidlem. Maso bývalo na jídelním lístku jenom občas, třeba jednou za tři dny. A když už se tučná husa na neděli upekla, sešla se na ni celá rozvětvená rodina a sádlo se schovalo do zásoby. Takže v přepočtu kalorií na osobu jsme na stejné úrovni, jako když si dnes zajdeme na oběd někam do restaurace.

Recepty po babičce jsou zdravé!

Recepty po babičce jsou zdravé!

Jedno jídlo v mnoha variacích

Ani hodně pocukrovanou bábovku si lidé kdysi nedopřávali denně. Šlo sice o kalorickou bombu, ale zároveň i o sváteční jídlo. My, kteří chodíme kolem sladkostí dnes a denně v supermarketu, často neodoláme. Dopřáváme si jich mnohem více, než starší generace.
Mezi nejčastější všednodenní jídla dříve patřily nejrůznější kaše, třeba z jahel nebo pohanky. O jejich prospěšnosti na zdraví nemusíme vůbec pochybovat.
Babičky byly také zvyklé při vaření vystačit s málem. Vsadily na jednu základní surovinu, kterou dochutily. Tak dokonale, že nikoho nenapadlo, že jde o jedno a totéž jídlo, jenom v různých variacích.

Obyčejné brambory jako lahůdka

Ukážeme si to na úplně nejobyčejnějším jídle, bramborách uvařených ve slupce. Především si vyberte kvalitní odrůdu brambor. Dobré brambůrky ze zahrádky, žádná vodnatá hmota ze supermarketů. Do hrnce při vaření potom přidejte kromě kmínu i bylinky a oloupaný stroužek česneku. Můžete použít různé bylinky a obměňovat podle chuti. Potom stačí postavit misku kouřící pochoutky na stůl a před každého strávníka misku s lehce osoleným tvarohem.

Úsporně a dobře podle našich předků

Jak dnes vařit podle starých receptů? Nešidit a vsadit na poctivé suroviny. Pak můžete klidně použít jenom jednu základní surovinu a dotvořit ji. Ale pozor, jenom základním kořením a bylinkami, ne chemií! Vyhněte se předem připraveným kořenícím směsím. Vybírejte si pokud možno suroviny z domácí výroby a chovů. Raději dobře vykrmené kuře z místní farmy, než koncentráčníka z velkochovů, byť levnějšího. Babičky také uměly šetřit. Zvykněte si proto maximum věcí připravovat doma, nekupovat je hotové. Třeba domácí nudle si můžete vyrobit do zásoby. Babičky neplýtvaly. Zbyly vám těstoviny nebo rýže od včerejška? Využijte je do dalšího jídla.

Bábovka stojí za pokus

„Ta bábovka nechutná stejně jako tenkrát,“ řeknete si možná po mnoha kuchařských pokusech. Ačkoli postupujete stejně jako vaše babička, výsledek není tentýž. Příčiny mohou být různé, například v kvalitě surovin. I ta nejkvalitnější mouka, kterou dnes na trhu seženete, bude trochu jiná než ta před padesáti lety. Nemusí být nutně horší, ale pěstují se trochu jiné druhy pšenice i technologie zpracování mouky se může lišit. Stejné je to i u másla či cukru. Proto má těsto jiný charakter a výsledek pečení zákonitě vypadá trochu jinak než kdysi. Nezoufejte tedy, všechno se vyvíjí. Na většinu věcí z minulosti navíc pohlížíme s trochou nostalgie. Sice už to asi nikdy nebude „TA“ bábovka od babičky, ale za pokus její upečení stojí. Babiččiny recepty prověřila léta praxe a jsou skutečným rodinným stříbrem.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)