web analytics
Úno 262018
 

Při pečení domácího chleba z kvásku je důležité dodržet správný postup přípravy kvásku a následné pečení chleba. Při prvním pečení je postup trošku odlišný od toho, když připravujeme těsto z kvásku z chladničky. Takže jak se peče chléb poprvé od založení nového kvásku?

Při pečení chleba z kvásku se nepoužívají na provzdušnění cesta z mouky kvasnice. Jeho základem je kvásek ze žitné mouky. Výsledek možná na první pohled vypadá stejně, ale vedou k němu různé cesty. Podle nás je kvašení žitným kváskem zdravější pro lidi.

môj domáci kvások

můj domácí kvásek

Před čtyřmi dny jste zakládali žitný kvásek. Pokud jste postupovali podle tohoto návodu, máte před sebou misku s kváskem ze žitné mouky. Po třech „krmeních kvásku“ jste odebrali několik lžic hotového kvásku do chladničky jako základ dalšího pečení. V misce byste měli mít (podle toho, kolik jste použili mouky a vody) asi 250 gramů těsta. To je tedy základ budoucího chleba.

Pokud je miska malá, přeložte kvásek do větší, pokud je dost velká, přidejte další suroviny. Nejprve 250 gramů hladké pšeničné chlebové mouky a asi 100 gramů celozrnné mouky, případně žitné mouky nebo špaldové, podle chuti. K tomu asi 2 deci teplé vody, ale nepřilijte ji celou najednou, abyste neměli těsto náhodou řídké, raději ke konci postupně dolévejte. Ručně nebo pomocí hnětače vše dobře promíchejte. Až se všechny složky spojí, přikryjte misku utěrkou a těsto nechte půl hodinu odpočívat.

Po odpočinku přidejte asi 10 gramů soli a půl lžičky kmínu (nebo i více, podle chuti – to zjistíte postupem času) a opět dobře promíchejte a na vykynutí přeložte do misky, kterou jste vymazali olejem – aby se těsto nelepilo na stěny misky. Při pokojové teplotě by mělo těsto kynout zhruba tři čtvrtě hodiny.

ošatka na chlieb

ošatka na chléb

Zatímco těsto na chléb kyne, připravte si ošatky i desku na válení těsta – dřevěnou nebo silikonovou, trochu posypanou moukou, stejně dobře vysypte moukou ošatky. Potom těsto vyjměte z misky, mírně natáhněte a pár krát přes sebe půlky těsta přeložte a stlačte. Nakonec vytvarujte bochník a vložte do pomoučené ošatky. Zde by měl příští chlebíček kynout asi dvě hodiny, nejlépe přikrytý utěrkou.

Pečení chleba

Elektrickou troubu rozehřejte spolu s plechem na 250 °C. Pod plechem umístěte malou kovovou misku. Po pořádném rozehřátí trouby vyberte plech na stůl (a tepelnou podložku) a vyklopte něj vykynutý bochník z ošatky. Opět ho vložte do trouby a do misky pod plechem nalijte asi půldruhého deci vody a rychle troubu zavřete. Horká pára pomůže vytvořit na vašem chlebu křupavou kůrku.

Při teplotě asi 250 °C pečte asi deset minut a pak teplotu snižte na cca 200 °C a dopečte ještě asi půl hodinu.

dva chleby

Když chléb vyberete z trouby, zabalte ho do utěrky a na mřížce (aby se nedotýkal celou plochou podložky) ho nechte vychladnout. V utěrce můžete kváskový chléb nechat několik dní, nezkazí se. Pokud ho pátý den nesníte, neuškodí ho pak vložit do sáčku a do chladničky.

Věřím, že se vám váš kváskový chléb podařil. A pokud není úplně podle vašich představ, nepřestávejte to zkoušet, pokaždé bude lepší a hezčí.

Další články na téma „kváskový chléb“:

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)