web analytics
Pro 102016
 

Japonská dívka s pečlivě vyčesaným uzlem tmavých černých vlasů, oblečená do kimona s pestrobarevnými ptáky trpělivě sedí v poloze seiza. Nohy má složené pod stehny, hýždě na patách. Ačkoli se jí vůbec nesedí pohodlně, nedává to ani náznakem najevo. Do jedné ruky bere misku, do druhé bambusovou metličku a soustředěně šlehá čajový prášek s vodou, dokud se nevytvoří hustá zelená pěna.

Bez zkušeného průvodce se neobejdete

Právě jsme svědky čanoju, tradičního japonského čajového obřadu. Protože jsme tu poprvé, pečlivě sledujeme, co dělají zkušenější kolegové. Každý pohyb tu má své přesně vypočítané místo. Vše se provádí v klidu, jakoby tu panovalo zvláštní bezčasí. Poklonění se svitku se zapsanou moudrostí, braní čajového náčiní do rukou a jeho otírání… Bez zkušeného průvodce, který už někdy byl účastníkem obřadu, nemáme šanci. Jsme ztraceni ve světě podivných úklon a pohybů. Budete-li ale někdy mít příležitost obřadu se zúčastnit, využijte ji. Otevře se vám zajímavý svět.

Čtyřhodinový rituál

Zatímco my Evropané máme sousloví „dáme si čaj“ spojeno s porcelánovým šálkem většinou lehké černé, zelené, ovocné či bylinkové tekutiny a příjemného popovídání si s přáteli nebo rodinou, v Japonsku jde o propracovaný rituál, jehož celý tradiční průběh trvá asi čtyři hodiny. Jedná se o přípravu hustého zeleného čaje Koiča. Pokud uvidíme takový čaj už hotový v misce, vůbec nás nenapadne, o jakou tekutinu vlastně jde. Mnohem víc než šálek našeho středoevropského čaje totiž svojí barvou a konzistencí připomíná hrachovou polévku. To příprava řidšího čaje Usuiča je už proti Koiče mnohem kratší, trvá „pouhou“ hodinu a půl. Připadá vám, že je to i tak proti našemu desetiminutovému louhování sáčku ztráta času? Jenže čajový obřad je o zklidnění duše, ne o tom, jak se rychle „nachlemtat“.

Správné zásady pro průběh obřadu

Ostatně Japonec Takeno Džóo (1502 – 1555), který se stal mistrem čajového obřadu před téměř pěti sty lety, sepsal několik zásad, kterými by se hosté a účastníci čajového rituálu měli řídit:
1. Buďte prodchnuti laskavostí během celého obřadu.
2. Buďte zdvořilí a klidní.
3. Nekritizujte ostatní.
4. Odložte svoji pýchu.
5. Nepožadujte náčiní, které náleží druhým.
6. Nesoustřeďte svoji pozornost na čajové náčiní.
7. Hostíte-li význačnou osobnost, můžete předložit vhodné čajové pečivo.
8. Skuteční ctitelé čajového obřadu dokážou přivřít oči nad použitým náčiním, které již opotřebovali jiní.
9. Čajový mistr nikdy neusiluje stát se znalcem čajového obřadu.
10. Zasvěcenci by měli být skromní, měli by chápat buddhistické učení a mít cit pro poezii.
11. Čajový obřad se zdá být prodchnut osamělostí. Pokud se snažíte usilovně nalézt záblesk krásy, nenajdete ani špetku osamělosti. Pokud však postupujete neohrabaně, krása je jen hromádkou smetí.
12. Neměli byste provádět ceremonii, která není v souladu se srdcem vašeho hosta.

Důležitý je pocit sounáležitosti

Takeno Džóo způsobil v pojetí čajového obřadu ve své době revoluci. Místo do té doby obvyklých drahocenných misek, krabiček na čaj a džbánů začal používat úplně obyčejné předměty denní potřeby. Úplně tak změnil smysl obřadu. Zdůrazňoval duševní stav účastníka obřadu. Nebylo pro něj podstatné z jak drahé a nákladné misky je čaj servírován a jak dokonale jsou uspořádány věci v prostoru. Mnohem důležitějším se pro něj stal osobní zážitek z obřadu, souznění s ostatními. Nejde mu o samotné pití čaje, ale filozofii tohoto aktu.

matcha_caj

Domácí příprava čaje Macha

Přestože doma si celý japonský čajový rituál těžko předvedeme, pravý japonský čaj si můžeme připravit i tak. V blízké čajovně se poptáme po čaji Macha – speciálním práškovém čaji. Vodu na přípravu použijeme nejlépe kojeneckou nebo takovou pramenitou, která nám chutná (pozor ale na různé minerální příměsi, aby neovlivňovaly výslednou chuť čaje!).

Vodu přivedeme k varu a pak necháme vychladnout asi na teplotu 70 – 80 ° C. Vlijeme ji, aby hladina byla přibližně v jedné třetině čajové misky. Pak do ní vsypeme jednu vrchovatou čajovou lžičku čajového prášku. Dolijeme vodu asi do poloviny misky (celkové množství teď bude asi 150 ml). Vezmeme do ruky bambusovou metličku a rychle mícháme čaj způsobem, jako když píšeme písmeno W. Jednou tam a podruhé zase zpátky. Přitom misku pomalu otáčíme v ruce. Našlehávání čaje trvá asi minutu, potom je čaj připravený k pití. Vypijte ho rychle, dokud se složky od sebe neoddělí. Přeji příjemný čajový zážitek.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)