web analytics
Led 012017
 

Složení potravin průmyslově vyráběných v továrnách a prodávaných v obchodech je pro mnohé z nás důležitým vodítkem při rozhodování, zda si daný výrobek koupíme a sníme jej nebo ne. Kromě balených výrobků potravinářského průmyslu máme nárok na tyto informace i při takzvaném pultovém prodeji, například krájených sýrů nebo masných výrobků. No zanedlouho už možná o tuto informaci Slováci přijdou. Co s tím můžeme udělat?

Dnes máte možnost nahlédnout do složení krájených výrobků buď v seznamu na pultu nebo prostě požádáte obsluhu, aby vám vytiskla lístek, který se po zvážení lepí na výrobek pro pokladnu. Na něm je totiž kromě hmotnosti a ceny uvedené i složení výrobku. A tak si máte možnost přečíst, co vám do klobásy nebo šunky výrobce přibalil a máte možnost i nekoupit výrobek, o kterém si na základě těchto údajů myslíte své. Protože i když v letáku vypadá líbivě „domácí klobása za super cenu“, ale kdo by už doma do ní dával mleté ​​broučky (aby ušetřil na paprice) nebo ovocný cukr (fruktózu – aby podpořil návyk) a kupu jiných přídavků, často i na několik řádků na lístku.

My tuto možnost využíváme při každém takovém nákupu a možná už prodavačky i trochu štveme. Nedávno přítelkyně prodavačku poprosila, aby jí přečetla, z čehož je jedna taková inzerována klobása. Ochotně začala číst složení, ale postupně svou řeč zpomalovala, při páté složce (dosud vždy dobře, jen masa různých druhů) jakoby už nám to mělo stačit, vždyť masa je tam dohromady i 90%. No ne tohle je nejdůležitější. Významné jsou ty poslední procenta. Protože vodu musí držet v masném výrobku fosforečnany, chuť mu dodávají dochucovadla a různé jiné chemikálie, kterých když je příliš mnoho, tak to prostě jíst nebudeme, i kdyby to dávali zdarma. Ale aspoň víme, proč je hned vedle pokladen supermarketů na jedné chodbě i lékárna. Nakonec jsme prodavačku poprosili, aby nám ten lístek vytiskla, budeme to mít rychleji za sebou. A když jsme dočetli chemické složení prý tradiční klobásy, poděkovali jsme se a odešli bez ní.

Po Novém roce 2017 už takové problémy na Slovensku mít nebudeme.

Slovenská vláda navrhuje, aby se při pultově prodávaných rozbalených a krájených výrobcích již nemuselo povinně uvádět složení výrobku, jak je to nyní, ale pouze obsah alergenů.

Co to znamená? Asi nejsme jediní, kteří takto „otravují“ prodavače u pultů, zjišťují si složení výrobků, které na první pohled tak vábně vypadají, ale nakonec si je právě pro jejich nepříznivé složení nekoupí. A také to, že vládě více záleží na kšeftech velkých firem, než na zdraví svých lidi.

Co můžeme dělat?

Z dosavadních zkušeností víme, že většina krájených masných výrobků se nedá jíst. Obsahují sice i maso, ale kromě něj i leccos jiného, ​​co mně rozhodně nechutná a nebudu tím zatěžovat své ledviny a játra, nemíním ušetřené peníze za nákup klobás a šunky vrážet do lékárny naproti, abych to přežil. Takže pokud obchod využije nově navrhovaný zákon a přestane uvádět přesné složení výrobků, já přestanu na pultu nakupovat. Pokud to uděláme všichni, kterým nám záleží na tom, co jíme, tak si to bude muset obchod rozmyslet. Buď začne složení uvádět, i když mu to zákon nepřikazuje, nebo pultový prodej zruší.

katarina-skybova-test-sunky-sunka-maso

Autor: ik, Nový Čas

Kromě velkých řetězců jsou naštěstí i menší prodejny, ve kterých se klobásy na hácích dlouho neohřejí, proto nemusí obsahovat tolik konzervantů. Kde klobásy chutnají po mase a nepotřebují dochucovadla. Já vím, že někdy je problém koupit kvalitní uzeninu. No každý máme nějakého známého, kamaráda, souseda a k dobré klobáse i šunce se nějak dostaneme. I bez supermarketů, kterým jde především o naše peníze a ne o naše zdraví a spokojenost.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)