web analytics
Pro 282013
 

Časy, kdy se v každé domácnosti šlehala do salátu pravá domácí majonéza, se, zdá se, vracejí. I když to při pohledu do vozíků v obchodních řetězcích mnohdy tak nevypadá. Já vím. Hospodyňky, většinou zaměstnané ženy, nemají času nazbyt. Pokud však k vidině ušetřeného času ještě přičteme výhodné akční ceny již hotových majonéz, můžeme se těm ženám vůbec divit? Přesto se jim já divím. A věřím, že i několik z vás. Vždyť příprava domácí majonézy zabere sotva pár minut a zvládne ji i méně zkušená kuchařka. Nevěříte? Stačí jen vybrat ten správný recept.


Ještě před pár lety jsme i my kupovali majonézu hotovou. Často krát tu „značkovou“. Tedy tu, na kterou jde v televizi nejmasivnější reklama. Až jsme si jednou sedli a přečetli její složení. Po počátečním šoku a následném prodýchaní jsme se rozhodli pro přípravu majonézy doma. Zvolili jsme odlehčený recept šéfkuchaře Jardy Žídeka, právě odvysílaný v Nebíčku v papuľke na STV.

Blesková domácí majonéza

čerstvé žloutky

čerstvé žloutky jsou základ

Přesto, že se nám odlehčená majonéza vydařila, salát všem chutnal a prý by se na svátky nemělo experimentovat, jsem se letos rozhodla udělat majonézu zase jinou. Takovou úplně obyčejnou a ze surovin, které se do ní dávají odjakživa. Čili z oleje, žloutků a šťávy z citronu. Tento jednoduchý recept jsem zase, pro změnu, viděla v pořadu „Herbář“ na ČT1. A přestože se mi příprava zdála opravdu rychlá, ve skutečnosti byla ještě rychlejší. Celé to trvalo tak pět minut. I s odměřením oleje a vyklepnutím vajíček. Co tedy ušetří hospodyňka tím, že koupí hotovou majonézu? No nevím, ale čas to asi nebude. Ale ani špinavé nádobí, na co se mnohé vymlouvají. Jediné, o co jsem přípravou této majonézy přišla já, byla spousta konzervantů a všelijakých zlepšovátek. A za těmi mi opravdu líto není.

Recept na pravou domácí majonézu

2 dcl slunečnicového oleje
2 žloutky
1 PL octa (já jsem dala citrónovou šťávu, zdá se mi jemnější)
Všechny uvedené suroviny stačí dát do vyšší nádoby, vzít ponorný mixér a při nízkých otáčkách začít šlehat. Při šlehání je dobré pohybovat mixérem shora dolů. Stačí několik krát. Majonéza je totiž hotová téměř za okamžik. Pak ji stačí jen podle chuti osolit či okořenit a je hotovo.

Je dlouhá trvanlivost kupované majonézy výhodou a zda nevýhodou ?

Možná někteří namítnou, že přece takto připravená majonéza nemá dlouhou trvanlivost. A mají zčásti pravdu. Ale. Nač by jí byla? Vždyť ji přece děláme tehdy, když ji potřebujeme. Spojíme ní suroviny v salátu, salát do tří dnů sníme. Tak nač? Pokud salát děláte i častěji, všechny součásti musíte i tak chystat pokaždé čerstvé. Tak proč právě majonéza má být kdoví jak stará? Vždyť kdy byla vlastně vyrobena se ani nedozvíte. Dopátráte se maximálně k datu spotřeby. A to je dost málo. Nemyslíte?

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)