web analytics
Led 112014
 

V mé schránce se objevil zajímavý email. Týkal se založení kvásku. Pisatelka by si ráda založila svůj vlastní kvásek, jen s tím prý nemá žádné zkušenosti. A protože má obavy, aby ji prvotní neúspěch od pečení neodradil, ráda by se dozvěděla cosi z mých bohatých zkušeností s kváskem.

Myslím, že toto téma by mohla zaujmout více z vás a tak jsem se rozhodla zpracovat odpověď na tento email formou článku.

I mé bohaté zkušenosti začali tím, že jsem o kvásku nic nevěděla. Přesto, že jsem si postup nastudovala od úplného začátku, a nebyl vůbec složitý, já naivní jsem si myslela, že si práci usnadním tím, že si koupím hotový sušený kvásek, rozdělám ho s vodou a bude hotovo. Ale nebylo. Kvásek chytil plíseň a já jsem si i tak nakonec musela svůj kvásek založit i vychovat sama. Ale jen jednou. Na začátku. Od té doby používám stále tentýž. Jen ho vždy před pečením chleba dokrmím a je to.

Pokud si pozorně přečtete mé články o založení kvásku, jeho krmení i pečení chleba, budete mít všechny potřebné informace.

Věřte, založit kvásek není nic, co byste nezvládla. Ale ten pocit, že si dokážete upéct svůj vlastní chléb bez droždí, jen z mouky a vody, stojí určitě za to.

můj nejnovější kváskový chlebíček

můj nejnovější kváskový chlebíček

  2 komentáře na “Nebojte se kvásku”

  1. Google Chrome 49.0.2623.87 Google Chrome 49.0.2623.87 Windows 8.1 x64 Edition Windows 8.1 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/49.0.2623.87 Safari/537.36

    Dobrý den,
    založila jsem si podle vašeho návodu kvásek, ale nevím zda se mi povedl. Žádné bublinky se v něm nedělají a divně až moc kysele páchne a chutná. Jaká teplota je vhodná pro zrání kvásku. Nevím zda není doma moc chladno. Kvůli pracovnímu vytížení a protože je sklem na uhlí skoro prázdný zatápíme jenom až večer, aby se dům trochu ohřál. Tak nevím zda je pro proces kvásku potřeba nějaká minimální teplota.

    • Firefox 46.0 Firefox 46.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:46.0) Gecko/20100101 Firefox/46.0

      Kvásek potřebuje teplo. Když není v teple, tak bude kvasit pomalu. V teple vám začne bublat už druhý až třetí den.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)