Můj osvědčený recept na domácí chléb

Po bytě mi právě rozvonívá čerstvě upečený chléb a tak mě napadlo, že by vás možná zajímalo, podle jakého rozpisu peču chléb já.

Vyzkoušela jsem několik receptů, ale nejvíc mi vyhovuje tento. Sedí nám i chuťově a přesně zaplní mou formu na biskupský chlebíček.

Včera na oběd jsem si vybrala kvásek z lednice a nechala jsem ho asi hodinu na stole, aby se „zahřál“. Potom jsem ho „přikrmila“ třemi polévkovými lžícemi celozrnné žitné mouky a asi 70ml teplé vody. Do večera jsem ho nechala pracovat.

chlieb 01

Večer kolem osmé jsem kvásek ve sklenici promíchala. Část z něj, asi 100 ml, jsem nechala ve sklenici, zbytek jsem přeložila do mísy. Sklenici jsem přikryla potravinovou fólií, zagumičkovala a odložila do chladničky.

Do mísy se zbylým kváskem jsem zase přidala asi 3 PL (polévkové lžíce) žitné mouky a teplou vodu, aby vzniklo husté tekoucí těstíčko. Takto zůstalo v kuchyni na stole do dnešního rána.

Dnes ráno kvásku bylo cca 250 gramů. K tomuto množství jsem přizpůsobila množství mouky, a to asi 300 gramů. Nejčastěji kombinuji alespoň 2 druhy.

Dnes jsem použila špaldovou a obyčejnou pšeničnou, samozřejmě celozrnnou. Minule jsem přimíchala trochu ovesné, ale chlebík se mi zdál více mokrý a lepkavejší než jindy. Přece jen ovesná mouka má více tuku, alespoň budu vědět do budoucna, že ovesnou raději ne.

Mouku většinou vážím, ale ostatní přísady už dávám víceméně od oka1 lžička mořské soli (čajová lžička)

 

  • 1 lžičku melasy, může být i med, ale melasa má vápník, železo a různé jiné dobré věci
  • 2 PL olivového oleje
  •  2 PL lněných semínek
  • 1 lžičku chlebového koření (já mám na mlýnku na kávu umleté​​: anýz, koriandr, kmín, fenykl poměru 1:1:1:1) může být i samotný kmín, vůbec nevadí

 

  • semínka jiné podle chuti, já jsem dnes přidala slunečnici, dýni a konopné semínko
  • teplá voda 250-300 ml, podle toho jakou mouku použiji

Všechny suroviny jsem zamíchala lžící v míse. S vodou ale opatrně. Přidávám postupně. Když se mi těstíčko začalo odlepovat od stěn mísy, vzala jsem ruční šlehač s háky. Chvíli jsem ho takto hnětla a krásně se začalo za těmi háky jakoby táhnout.

Tehdy jsem ho přeložila do formy vyložené pečícím papírem a nechala 10 hodin kynout.

Pekla jsem ho teď večer při teplotě 200 ° C 10 minut. Pak jsem snížila teplotu na 175 ° C a dopekla ještě dalších 40 minut.

chlieb 02

 

chlieb 03

Po vyjmutí z trouby jsem povrch chleba potřela slanou vodou, vybrala z formy a zabalila do látkové utěrky. Takto na stole zůstane do rána, aby dobře vychladl. Už se na něj těším. Mňam.

Celý postup jsem nafotila a fotky můžete vidět zde.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..