web analytics
Srp 052013
 

I vy jste ve své sláncey vyměnili klasickou sůl za mořskou v domnění, že je zdravější? Že obsahuje plno cenných minerálů, které naše tělo potřebuje? Udělala jsem tak před časem i já. Vyzkoušela jsem několik druhů. Mezi jinými i tu s názvem „Gemma di mare“, vyrobenou v Itálii. A byla bych si jí solila jídlo klidně dál, nebýt článku v jednom časopise.

O soli se toho už napsalo hodně. Ať už o té klasické kuchyňské nebo mořské. Sůl jako taková je pro naše tělo nezbytná. Zajišťuje rovnováhu vnitřního prostředí, zlepšuje příjem živin z vařených jídel, stimuluje ledviny. A prostě nám chutná.

V posledním období se však preferuje používání hlavně soli mořské. Zvláště, pokud je přírodní a nerafinovaná. Jenže mořskou sůl dostanete koupit častěji rafinovanou. Tedy mletou a bohužel zbavenou těch nejcennějších minerálů. Zato však obohacenou o leccos. Kromě uměle přidaného jódu v ní najdete třeba kyanid.

mořská sůl

mořská sůl

„Neškodný kyanid“

Kyanid draselný, známý také jako cyankáli, je silný jed. Učili jsme se to už ve škole na hodinách chemie. Tím, že zamezuje přístupu kyslíku k buňkám, jednoduše je zabíjí udušením. Citlivé jsou na něj hlavně buňky, které kyslík nejvíce potřebují. A to buňky mozku a srdce. Zabíjí spolehlivě již v průběhu několika minut.

A co s tím má společného mořská sůl? Možná nic. A možná až příliš. Téměř každá totiž obsahuje kyanid. Naštěstí ne ten draselný, ale hexakyanoželeznatan sodný. Prý zabraňuje spékání krystalů.

složení mořské soli detail

složení mořské soli detail

Ve většině příruček se dočtete, že E535 je neškodná látka. Její molekula je tak pevná, že se v těle v žádném případě nerozkládá a tudíž není schopna vyvolat otravu. Podle více autorů je však E535 látka, která na organismus působí nepříznivě.

Tak si vyberte. Chcete-li se po této informaci vrátit k používání klasické soli, dejte pozor. Hexakyanoželeznatan draselný už najdete i tam. Že by to byla daň za to, že jsme si zvykli na jemnou sypkou sůl a výrobci se nám ji snaží vyrobit za každou cenu? I za cenu případného poškození zdraví?

Každopádně sůl s kyanidem do mé kuchyně nepatří. Skončila v koši a více tuto značku nekoupím.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 200 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

  4 komentáře na “Mořská sůl s kyanidem”

  1. Safari 5.1.2 Safari 5.1.2 Mac OS X  10.6.8 Mac OS X 10.6.8
    Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_6_8) AppleWebKit/534.52.7 (KHTML, like Gecko) Version/5.1.2 Safari/534.52.7

    Moja múdra knižka o E-čkach tvrdí, že E535 je „mierne jedovatý“ a varuje pred jeho konzumáciou (Corinne Gouget Damger additifs alimentaires).

    • Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu
      Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux i686; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

      Moja kniha českého autora Víta Syrového s názvom „Tajemství výrobcú potravin“ zaraďuje E535 do štvrtej kategórie z piatich ako látku pôsobiacu nepriaznivo. Ale aj výraz „mierne jedovatý“ a varovanie pred konzumáciou je dosť silná káva, nemyslíte? Zvlášť ak sa jedná o súčasť tak často používanej potraviny ako je kuchynská soľ.

  2. Google Chrome 32.0.1700.76 Google Chrome 32.0.1700.76 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/32.0.1700.76 Safari/537.36

    Co v potravinách najdeme příště? Výbušninu?

    • Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP
      Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

      Bojové látky už tam jsou. Aspartam byl původně určen pro armádu. A ne jako potravina.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..