web analytics
Říj 192013
 
jablko

Věděli jste, že i jablka mají svůj den? Přesněji původní odrůdy jablek. Šlechtěním vzniklo mnoho různých nových odrůd, převážně jsou určeny pro intenzivní pěstování ve velkovýrobě a našli si i cestu do našich zahrad. A na ty původní odrůdy jako kdyby se zapomínalo. Myslím si, že neprávem.

 


Jablka si naši pozornost jistě zaslouží a ne jen teď, kdy vrcholí jejich sběr. Kromě toho, že obsahují vitamíny a ovocné cukry, jsou i osvěžující. Jsou vhodné na svačinu například v práci.

V období sklizně je můžeme uskladnit na pozdější konzumaci, pokud máme vhodný sklep nebo jiný prostor. Ale zejména zpracovat. Možností je opravdu nepočítaně. Budu rád, když v komentářích napíšete váš způsob zpracování. Kromě toho, že se můžeme do sytosti dojíst jablečných závinů a dopít jablečného moštu, na zimu si můžeme připravit jablečný kompot, někdo vaří i jablečná povidla, ale ne každému chutná. Jablečné pyré si pamatujeme z dětství.

jablka

Jablka v županu patří k teplým dezertům, jablečnou žemlovku můžeme přiřadit k sladkým hlavním jídlům. Jablky můžeme plnit i ovocné knedlíky. A v neposlední řadě se dají jablka sušit.

jabloň

A co vy, jak zužitkujete úrodu jablek?

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)