Maso nebo zelenina? Špatně položená otázka

Nedávno jsem se stal respondentem v jedné anketě. A jedna z otázek, která měla ověřit mou kondici i celkový stav, zněla: „Jíte více maso nebo více zeleninu?“ Opět jsem jednou měl možnost vidět, jak většina lidí nechápe pojem „zdravá strava“ a jak jsou různé klišé a „vědecké poznatky“ pevně zakořeněné mezi lidmi. Stále se ptají, zda je zdravější jíst maso nebo zeleninu. A co si myslím já, což je zdravější?

Lidi ovlivňují časopisy, televize, internet. A odevšad se na ně valí reklamy, které chtějí jejich dobro, tedy jejich peníze. A za to jim nabízejí všelijaké recepty na úspěch, zdraví i krásu. Nabízejí je prostřednictvím služeb a výrobků, které když si zaplatí, dosáhnou vytouženého cíle z reklamy.

A tak se dozvídáme, jaké zdravé je mléko, abychom za pár týdnů později měli podle reklamy konzumovat tavené sýry, do pečení používat ztužené tuky a smažit na slunečnicovém oleji. Jednou nám nabízejí bílý jogurt, aby ho později na reklamním trůnu vystřídali jogurty ochucené. Jednou je dobrý tvarohový krém, jindy pudink. Jak je to možné, že je dobré a zdravé pokaždé něco jiného?

Je to jednoduché. Reklamu nám nepřináší televize ani magazín, ale inzerent. Média jen zkasírovali peníze za to, co si výrobce nebo obchod objednal. Máme snahu zjednodušovat, spojovat si propagovaný produkt s médiem, říkáme „v televizi byla reklama“ nebo „v zahrádkáři psali“ a přitom jsou v tom oni nevinně. Oni „jen“ vyplnili prostor a své bankovní účty. Když se naučíme toto oddělovat, snadno se nám otevřou oči a uvidíme i skryté pohnutky inzerentů. Totiž zisk. Prodají nám cokoliv, na čem vydělají a je jim jedno, jestli je to zdravé nebo ne. Neprodává se margarín? Zaplatíme reklamu. Přestali lidé pít mléko? Přidáme reklamu. Co na tom, že vápník z mléka tělo není schopno zpracovat bez následků na kosti a zuby, nicméně v reklamě nic takového neřekneme, zdůrazníme jen to, že mléko vápník obsahuje. Jdou svátky? Znásobíme reklamu na čokoládové výrobky, ačkoli čokolády je v nich pomálu, doplnili jsme to syrovátkou a sójou, přidali palmový tuk, který je levnější, než kakaový. A budeme to nazývat mléčná čokoláda

Je zdravější zelenina nebo maso?

Tuto otázku i já často dostávám. A odpovídám na ni, že zelenina není potravina. K údivu všech, protože vědí, že za rok sním hodně zeleniny, zejména té vypěstované ve své zahradě. Jenže samotná zelenina není schopná dodat našemu tělu všechny živiny, které potřebuje na stavbu a opravu tkání i na provoz (energii) těla. Zelenina obsahuje hodně vody, důležité pro náš organismus, neboť v ní proudí ionty i energie pro buňky. Zelenina obsahuje mnoho vitamínů a stopových prvků. Zelenina obsahuje mnoho enzymů i vlákniny pro zlepšování trávení a naplnění žaludku pro dosažení pocitu nasycení. Ale obsahuje málo energie, téměř žádné tuky a málo bílkovin.

Protože brambory, kukuřice ani zralé luštěniny nejsou zelenina, ale škroboviny. Tedy potraviny s vysokým obsahem cukrů s vysokým glykemickým indexem. To je jako kdybyste jedli buchty s povidly, bílý chléb nebo se cpaly musli či sušenky.

Maso podle druhu obsahuje velké množství bílkovin a vysoký podíl tuku. Pro pořádek na tomto místě připomenu, že ten tuk, který sníte v poctivé slanině není ten tuk, co se vám houpe kolem pasu. Ten vzniká z přebytku cukrů a škrobů v potravě. Ano, ten je z bílého pečiva, brambor, těstovin. Nevěříte? Tak se zeptejte sedláků, kteří chovají prasata, z čehož tak pěkně přibírají a kolik slaniny za rok prasata snědí.

Jenže trávení masa není pro člověka tak snadné, jak strávit misku těstovin. A pokud je masa příliš, mohou se přidružit k trávicím obtížím i problémy s klouby. K tomu hromádka brambor a kromě obézního těla získáte i těžké obézní tělo. Civilizační choroby, jak jim zvyknou láskyplně nedávat, vás zanedlouho dostanou.

Nejsem studovaný makrobiológ, nejsem studovaný lékař a nejsem studovaný potravinář. Ale za ty dlouhé roky, co jsem změnil stravování ze „standardního“ na své, jsem dokázal zhubnout cca 15 kilo, které jsem „standardní“ stravou za ty roky předtím získal, a přestaly mě bolet klouby i páteř.

Základem mé stravy je kombinace zeleniny a masa. Pokud možno doma pěstované zeleniny a doma chovaného masa. A když píšu „masa a zeleniny“, tak myslím porci masa a na hmotnost stejnou porci syrové čerstvé zeleniny (na objem i dvojnásobek) a ne řízek a k němu za lžíci jakési čalamády v octovém nálevu, který spolehlivě zabil vše živé v ní, aby zůstala (na pohled) „dlouho čerstvá“. Občas si dopřeji grilovanou nebo dušenou zeleninu, vždy podle aktuální nabídky v daném ročním období. Nebo podle možností skladování.

Takže otázka z ankety není správně položena. Pro mě i lidi kolem mě, kteří po letech mé životosprávy se rozhodli mě následovat, to není výběr buď maso nebo zelenina. Je to maso a zelenina ale žádné těstoviny, žádná rýže, žádné pekárenské výrobky, žádné brambory. Neposloucháme reklamu, nenásledujeme svoji žízeň. Žijeme skutečně zdravě a své dobro ani své peníze si nenecháme nikým vzít.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..