Langoše podle starého receptu

Ve většině domácností se během vánočních svátků vaří tradiční jídla. Ani u nás tomu nebylo jinak. Velký hrnec zelňačky, bramborový salát, ryba i domácí lasagne s tvarohem. A přestože toho bylo dost, dva dny po svátcích už nebylo co jíst. Začala jsem tedy vymýšlet, co uvařit. No a napadlo mě, že jsme dávno neměli langoše.

moje domácí mouka Vím, vím. Nic extra zdravé to není. Vždyť právě proto jsem je i dávno nedělala. Ale občas neuškodí udělat i malou výjimku.

Problém nastal ve chvíli, kdy jsem zjistila, že jaksi nemám dost mouky. Ale říkám si: „Nevadí, nějaké to zrní se u nás vždycky najde.“ A našlo. Pšeničné. Nasypala jsem ho do mlýnku, mlýnek zapojila do elektřiny a stiskla vypínač. Během několika vteřin jsem měla mouku hotovou. Čerstvou. Voňavou. Pravou. Celozrnnou.

Pak jsem si už jen ověřila v starém sešitě rozpis a s radostí se pustila do hnětení. Možná tento recept i znáte. Je velmi jednoduchý. Z celé dávky vyjde cca 20 kousků.

  • 1 kg mouky
  • 1 zakysaná smetana nebo jogurt (250 ml)
  • ½ L mléka (pokud je mouka celozrnná, bude ho třeba trošku více)
  • 1 lžičku soli
  • 1 kostka droždí (42 g)

vymiesené těstíčko Postup:

Mouku dáme do misky. V teplém mléce rozpustíme droždí. K mouce přidáme smetanu, mléko s droždím i sůl. Uhněteme hladké těsto, zakryjeme potravinovou fólií a vložíme na dvě hodiny do chladničky. Po této době těsto vyjmeme a rozdělíme na bochánky. Já dělám spíše menší. Na podložce je nechám ještě mírně nakynout. Pak z bochníků udělám placky o průměru tak 12 až 15 centimetrů. Znovu nechám trochu nakynout. Pak už jen smažím. Tentokrát jsem na smažení použila směs olivového oleje a nakynuté placky přečištěného másla.

Výhodou tohoto těsta je to, že v lednici vydrží i do druhého dne. Můžete si ho tedy rozdělit, část usmažit dnes a část nechat na zítra. Nebo část usmažit a část opéct na sucho na pánvi, případně upéct v troubě jako placky.

 hotové langoše

dílo mé milé dcery

Jak výzdobu můžete použít dobrý kečup, strouhaný tvrdý sýr. Nebo smetanu smíchanou třeba s rozetřeným česnekem či nadrobno nasekanou pažitkou.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..